Slovenija
102 ogledov

“Begunci. Ti necivilizirani, primitivni divjaki so mi vzeli otroka.”

begunci, gorica, jesenice, faila pašić Nebojša Tejić
Tako je Faila Pašić Bišić, ki je sinoči skupaj s peščico jeseniški humanitarcev okoli 150 beguncem - ti v Gorici, tik ob meji s Slovenijo upajo na boljše življenje - napisala v zapisu na Facebooku. In nadaljevala: “Objemali so ga, se z njim igrali, pogovarjali in šepetali. Nekdo je molil in z eno roko pazil, da moje dete ne pade s tobogana. A vsaka njihova beseda je zabolela. Kot bi hodil po ostrih črepinjah. Nekdo mora kričati, “Pomisli, začuti, ukrepaj!”

"Ti ljudje spijo na odprtem, premraženi so in prezebli, mokri, z glavoboli, zoboboli. Prosili so nas za tista najbolj osnovna zdravila in obutev za v teh hladnih dneh, ki prihajajo. Prosili so tudi za streho nad glavo. Ne želijo si ničesar drugega, kot enake obravnave – radi bi se izobraževali, želijo zaposlitev," nam je povedala Faila Pašić Bišić, ki je s prostovoljci beguncem razdelila tri kombije humanitarne pomoči. 

begunci, gorica, jesenice, faila pašić | Avtor: Nebojša Tejić Nebojša Tejić
"Nekateri so tam že nekaj mesecev, nekateri nekaj dni. Odhajajo in prihajajo novi, pričakujejo nov naval, lahko tudi 500 ljudi. Lokalna skupnost se ne odziva, pomagajo le nekateri posamezniki. Mi smo jih zdaj preskrbeli za nekaj mesecev, a ti ljudje rabijo pomoč države, ne more jih reševati neka organizacija," na pristojne oblasti apelira Pašić Bišičeva.

Otrok ni, večina je samskih moških 

Otrok na srečo ni med njimi, pravi, je nekaj mladoletnikov, večina pa je samskih moških: "Ko smo jim včeraj prinesli žoge, so bili tega najbolj veseli, ker bodo lahko čas preživeli malce drugače. Skrbita nas jesen in zima. Cerkev jim omogoči prostor v katerem si lahko skuhajo, nimajo pa prostorov, da bi lahko v njih prespali." 

begunci, gorica, jesenice, faila pašić | Avtor: Nebojša Tejić Nebojša Tejić
"Mi smo jih dostavili odeje, a ko ima policija racijo, jim vse to zaseže. Ko ostanejo brez, se mi spet aktiviramo. Ti ljudje ne spijo v šotorih, kaj šele po domovih. Spijo v gozdovih in parkih v svojih oblačilih, s torbami, ki jih imajo s sabo. Prizori so grozljivi," pojasnjuje vodja jeseniškega društva Up in dodaja, da si ti ljudje ne zidajo gradov v oblakih, pač pa si želijo le minimalnih stvari: "Eden od njih mi je dejal, da je spal v parku, kjer so ga nestrpneži pretepli. Pobegnil jim je, medtem pa je goriška komunalna služba vse njegove osebne stvari z dokumenti vred vrgli v smeti, ker nočejo beguncev v parkih."

V Gorici predvsem begunci iz Afganistana in Pakistana  

Večina beguncev je v postopku pridobivanja azila, ki pa traja zelo dolgo. Ker je Italija prenatrpana z begunci, imajo zelo malo možnosti, da bi azil dobili. Ker prihajajo večinoma iz Afganistana in Pakistana je to le še dodaten minus, ko gre za pridobivanje azila. 

Večina jih bo zato pot najverjetneje nadaljevala proti zahodu in Skandinaviji.

begunci, gorica, jesenice, faila pašić | Avtor: Nebojša Tejić Nebojša Tejić

 dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 113
  • s.i.k. 14:51 13.september 2015.

    . tudi sloni so že bili, nekoč, v alpah...

  • UnNormal 00:15 10.september 2015.

    Slovenija ni potrebovala pomoči, ni bilo takšne krize. Ljudje, ki so zanjo zaprosili se je naredilo marsikaj, da so jo dobili in da se jim je pomagalo.Bilo bi super, če bi na ljudi, ki so pomoči potrebni gledali samo ...prikaži večo kot na ljudi, ne pa kot na nekoga drugačne nacionalnosti, veroizpovedi, rase, drugačnega prepričanja,...

  • MihaMB 09:47 09.september 2015.

    Nostradamusova napoved...pred mnogo mnogo leti