Slovenija
81 ogledov

Begunci v Sloveniji. Amin iz Bagdada: "Te lahko prosim za veliko uslugo"

Begunci Saša Despot
Več tisoč migrantov in beguncev bo samo danes prečkalo Slovenijo. Nekateri iščejo boljše življenje, drugi - kot Amin - le "normalnega".

"Te lahko prosim za veliko uslugo," me je pred šotoriščem na Dolgi vasi, kjer je okoli sto beguncev in migrantov še vedno čakalo do prevoz do avstrijske meje, ogovoril 26-letni Iračan Amin iz Bagdada. Svojemu bratu v Irak je preko spleta želel sporočiti, da je z njim vse v redu. "Madžarska je zaprla mejo, zato so nas preusmerili preko Slovenije, zdaj čakamo na avtobus," je z neverjetno hitrostjo družini sporočal Amin, ki je zaključil, da se bo - če bo Bog dal - naslednjič javil, ko bo v Nemčiji.

Po četrtem napadu in grožnji s smrtjo na pot

Tako kot preostalih 600 prišlekov, ki so samo danes dopoldne prišli v Slovenijo z avtobusi, tudi on želi Slovenijo zapustiti čim prej. "V Sloveniji je sicer vse v redu, tudi policisti so z nami zelo lepo ravnali ter nam ponudili hrano in obleke," je povedal Amin, ki si v Nemčijo želi predvsem zato, ker je slišal, da bo lahko v Nemčiji s svojo inženirsko izobrazbo pridobil službo. "Pričakujem, da mi bo eno do dve leti še zelo hudo, saj se bom moral naučiti jezika, kar zame ne bo lahko, a je to zame pravzaprav edina možnost."

Po mojem začudenem obrazu in predahu nadaljuje. Ko so ga prvič napadli v Iraku, le zato ker je sunit, si je rekel: "To se dogaja, a tu imam dobro službo in to je moja domovina, tu bom ostal." Tudi, ko so ga napadli drugič in tretjič, je na to pristal in s sklonjeno glavo nadaljeval. "Pred nedavnim pa so me napadli med vožnjo, pustili so mi sporočilo, da naj odidem, sicer me bodo ubili. Odšel sem, saj je bila to moja edina možnost."

"Nevarna pot je to"

Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Njegov utrujen obraz je najbolj jasno govoril o prestani večdnevni poti preko Turčije, Grčije, Makedonije, Srbije in Hrvaško. "Nevarna pot je to," je prikimaval tako kot desetine drugih, s katerimi sem uspela govoriti. "Tudi zato moj brat, ki že ima družino, in mama ne bosta prišla za mano, saj veš številni umirajo," pripomni. Tudi Amina in njegovega prijatelja, s katerim potuje, ter še 40 drugih so tihotapci v Turčiji strpali v majhen gumijast čoln, ki je narejen za pol manj ljudi. Pri prečkanju Egejskega morja je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije samo letos umrlo 278 ljudi.

Kljub nevarnosti so posamezniki kot je Amin za sanje "o normalnem življenju" pripravljeni sprejeti tudi to tveganje. "Vsak dan si v drugi državi in vsak dan ne veš kaj se bo zgodilo," je nadaljeval in z enim očesom gledal, kdaj bo prišel avtobus, ki jih bo odpeljal naprej do nove točke na poti do sanj. Prav to bo v naslednjih urah počelo še nekaj tisoče drugih, ki bodo prispeli v Slovenijo in bodo začasno nameščeni v šotoriščih, ki so postavljena v Dolgi vasi, Petišovcih, Središču ob Dravi in Šentilju.

Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Preberite še: 

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • benč 16:51 18.oktober 2015.

    Ne bodi nor! Demokracija nikoli ni bila za njih, Vojna pa je njihova folklora! Edina rešitev za njih je "diktator", Dokler so bili Gadafi in podobni je bil večinoma mir. Ko pa so ti diktatorji nehali ubogati Američane so jih ...prikaži več ti odstranili. To kar vidiš danes je samo Ameriško sranje!!!

  • benč 16:45 18.oktober 2015.

    Pa nas je nafojtro!

  • Žvižgač 14:23 18.oktober 2015.

    Jaz pa te ljudi lahko popolnoma razumem za njihov odhod iz domovine, ne razumem pa nas , ki podpiramo politike, ki so to pomagali sprovocirati, s politiko EU do ZDA, ko je podpirala uničenja držav in tam pustila za seboj ...prikaži več pravo razdejanje in sedanjo držo EU pri reševanju begunske problematike. Sploh pa ne razumem drže naših nesposobnih politikov, ki niso sposobni oceniti, da nas bo ta eksodus presegel v nekaj dneh in še kar bobularijo, kako bomo mi pomagali beguncem, ko nas ni vseh skupaj za eno spodobno evropsko prestolnico. In zopet bomo proletarci plačevali njihovo nesposobnost.