Slovenija
83 ogledov

Begunci v Sloveniji: Če bo treba, bo šla na mejo tudi vojska

Miro Cerar
1/8
EPA
Vlada sprejela odločitev, da lahko policiji na meji pomaga tudi vojska. Zdaj sicer za to še ni potrebe.

"Pomembno je, da se policija na obmejnih območjih okrepi z vojsko, ki lahko nudi logistično podporo v človeški sili kot z drugimi sredstvi smislu prevoza ali sredstev za opazovanje. Vlada bo storila vse, kar bo potrebno, da bomo obvladovali razmere na meji in v državi," je po seji vlade napovedal predsednik vlade Miro Cerar

Slovenija je sicer že vse popoldne na naslovnici BBC-ja, najprej je bila aktualna informacija, da se pripravljan na prihod beguncev, nato pa, da bo pri reševanju begunske krize pomagala vojska. CNN na drugi strani poroča le o tem, da je Madžarska zaprla meje, Slovenija pa v članku sploh ni omenjena.

BBC naslovnica begunci | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

BBC naslovnica begunci | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

"Ukrep je pripravljen za primer, če policija ob izjemno velikem številu migracij prek zelene meje ne bi mogla v celoti učinkovito obvladovati situacije. Želimo delovati tako, da je vse pod nadzorom, zato je bila sprejeta odločitev, da se naredijo načrti tudi za tak primer, da se lahko vojska takoj vključi, če bi ocenili, da bi bilo sodelovanje koristno. govorimo o tehnični podpori, sredstvih, ki jih nimamo dovolj, helikopterskih enotah ... Vojaki ne bi delovali na sami meji, ampak 50 metrov ali več od nje, lahko opazujejo, sodelujejo v mešanih patruljah s policisti, ki imajo pooblastila. Vojaki policijskih pooblastil ne bodo imeli, lahko le pomagajo policistom tam, kjer bo to potrebno," je pojasnil Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve. 

Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ta trenutek za aktiviranje vojske ni nobene potrebe

"Ta trenutek ni nobene potrebe za to, imamo pa načrt za primer, če bi to potrebovali. V poštev bi prišlo, če bi situacija trajala dalj časa, ker pride do izčrpanja ljudi, poskrbeti moraš za menjave in regeneracijo policijskih enot. Dokler lahko vse opravljamo z rednimi enotami, o vojski niti ne razmišljamo. Eden od dejavnikov bi lahko bile večje skupine na zeleni meji, a najprej bi aktivirali dodatne policijske enote," je še dodal. 

Zavrnili vlak, ki bi moral priti jutri zjutraj

"Vse poteka tekoče in brez problemov. Ob 8.30 so prišli prvi migranti z avtobusi iz Hrvaške, 300 na Petišovce in 300 na Gruškovje, vsi so bili registrirani, prepeljani v nastanitvene centre. Do kakšne ure nazaj je 110 migrantov že zapustilo Republiko Slovenijo, sprejeli so jih v Avstriji. Računamo, da bo danes še nekaj migrantov odšlo v Avstrijo,« je pojasnil Šefic. 

Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Danes pričakujemo še iz smeri Čakovca vlak s 1800 migranti, 300 na Gruškovje in 300 na Petišovce, ostalih 1200 bomo prepeljali v Središče ob Dravi. Vsi postopki bodo izpeljani tako kot dopoldne, nato bodo prepeljani v posamezne nastanitvene centre, ki jih določan operativni štab generalne policijske uprave v sodelovanju s civilno zaščito," je povedal. 

Vlak, ki je bil najavljen za jutri zjutraj, pa so zavrnili. "Ne bomo sprejemali novih migrantov, dokler ti, ki so že prišli, ne odidejo. Jasno smo povedali, da bomo sprejemali od 2000 do 2500 migrantov. Povedali smo, da želimo imeti nadzor nad vstopanjem v Slovenijo. V državo jih bomo spuščali toliko, kot ocenjujemo, da jih lahko registriramo in oskrbimo in kolikor jih zapusti državo," pravi Šefic. 

Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nihče od migrantov ni zaprosil za mednarodno zaščito. 

Glavnina je še na poti

begunci, Čakovec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
begunci, Čakovec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Okrog petih je vlak prispel v Čakovec, večina bo pot nadaljevala z vlakom do Središča ob Dravi, druge pa bodo s kakšnimi desetimi avtobusi prepeljali na druge mejne prehode. Vse poteka mirno in brez težav," s terena javlja naša poročevalka Barbara Eržen

"Tam je vstopna točka zaradi železnice, ni mišljeno, da bi tam bivali, ampak je le sprejemna točka, kjer je nekaj kapacitet le za to, da lahko počakajo na registracijo, nato pa jih bomo razporedili drugam. Tam ne bodo nastanjeni," je o Središču ob Dravi povedal Šefic. 

Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vstopne točke za begunce bodo Petišovci, Središče ob Dravi (železnica), po dogovoru pa tudi Obrežje ali drugi mejni prehodi, če bo to organizacijsko bolj primerno. Izstopna točka je Gornja Radgona z manjšo kapaciteto, druga pa Šentilj, ki ima boljše pogoje za večje skupine migrantov. 

Zdaj so begunci le na Šentilju, kjer šotore tudi ogrevajo. "Že tekom dneva bomo najbrž aktivirali druge lokacije, skupaj jih imamo 20," je na novinarski konferenci okrog pol petih dejal Šefic. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 10:45 18.oktober 2015.

    Tista četica ni zarad beguncev,ta je pripravljena za državni udar,ko bo zadeva dozorela in bo jajček ocenil,da je čas za prevzem oblasti.Tko,jaz vidim to četico,žal.

  • dragec 09:19 18.oktober 2015.

    Predlagam na mejo tisto Janševo četico

  • erikkk 19:51 17.oktober 2015.

    Brez skrbi tud ograja bo padla ker drugače ne bodo znal zaustavt navala... le če takrat ne bo prepozno