Slovenija
34 ogledov

Begunci v Sloveniji: Hrvati pošiljajo tudi vlak, ki smo ga zavrnili

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii Saša Despot
Vlak, za katerega je Slovenija Hrvaški sporočila, da ga ne bo sprejela, naj bi bil kljub temu na poti.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je na novinarski konferenci po seji vlade popoldan povedal, da je Slovenija vlak, ki je bil najavljen za jutri zjutraj, zavrnila. 

"Ne bomo sprejemali novih migrantov, dokler ti, ki so že prišli, ne odidejo. Jasno smo povedali, da bomo sprejemali od 2000 do 2500 migrantov. Povedali smo, da želimo imeti nadzor nad vstopanjem v Slovenijo. V državo jih bomo spuščali toliko, kot ocenjujemo, da jih lahko registriramo in oskrbimo in kolikor jih zapusti državo," je zatrdil. 

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hrvaška vlada: vlak je na poti

A kot kaže, je vlak kljub temu na poti. Hrvaška vlada je namreč na Twitterju na vprašanje naše novinarke odgovorila, da je na poti že tudi 95. vlak. Vlak, ki je zvečer prispel v Središče ob Dravi in na katerega smo bili pripravljeni in o njem obveščeni, je imel številko 94. 

Pojasnili so še, da je bilo na 94. vlaku 1800 migrantov, vožnja od Tovarnika do Čakovca pa je trajala šest ur. 

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hrvate smo pozvali, naj upoštevajo našo prošnjo!

"S hrvaško stranjo potekajo pogovori o tem, da bomo ta vlak sprejeli jutri, ker moramo najprej opraviti vse postopke v povezavi s prvim vlakom, ki pravkar prispel. Hrvaško stran smo tudi pozvali, da našo prošnjo upoštevajo, ker le na tak način lahko zagotavljamo nadzor nad sprejemanjem migrantov in nemoteno izvajanje vseh potrebnih postopkov," so na vprašanja, ali gre za zavrnjeni vlak in kako bodo ravnali, če Hrvati begunce pripeljejo na mejo, odgovorili na policiji. 

Begunci, Središče ob Dravi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Begunci, Središče ob Dravi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

 

 

 

 

 

Na prvem vlaku, ki je prispel v Središče ob Dravi, je bilo 1200 beguncev in migrantov, saj so jih 600 že v Čakovcu prestavili na avtobuse in odpeljali na druge mejne prehode. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • erikkk 08:24 18.oktober 2015.

    No že sam naslov pove zakaj je po nujnem postopku potrebno mejo zastražit z vojsko ...

  • 4krogci 23:14 17.oktober 2015.

    prosil smo hrvate naj nas upoštevajo????? Pa a se naši politiki delajo budale al kaj???? Ko da bi lopova prosu naj te ne oropa!!

  • brencl47 22:42 17.oktober 2015.

    S hrvati in njihovo resnicoljubno pokončno držo že imamo preveč izkušenj! Vlak ustaviti na mejni črti, pa makar moramo tja postaviti prazno kompozicijo!Vse pa še dodatno zavarovati z vojsko!