Slovenija
34 ogledov

Begunci v Sloveniji: Vlak, ki ga nismo hoteli, je že tukaj

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii Saša Despot
Vlak, ki ga najprej nismo želeli sprejeti, je že v Čakovcu in bo v kratkem krenil proti Sloveniji.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je na novinarski konferenci po seji vlade včeraj popoldan povedal, da je Slovenija vlak, ki je bil najavljen za danes zjutraj, zavrnila in da teh beguncev ne bo sprejela. 

Vlak je že v Čakovcu

"Vlak je že v Čakovcu, na sprejem teh beguncev smo pripravljeni in pričakujemo, da bo kmalu krenil proti Sloveniji," je pred nekaj minutami za naš portal potrdila policijska predstavnica za stike z mediji Vesna Drole

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vlak bo predvidoma prišel ob 9. uri, so nekaj minut pred deveto sporočili z mariborske policijske uprave. Na vlaku bo predvidoma 1200 migrantov, v Središču ob Dravi jih bodo registrirali 400, 800 pa jih bodo z 18 avtobusi prepeljali v sprejemne centre Gruškovje (150), Dolga vas (300) ter Gornja  Radgona (350). Po  registraciji jih bodo odpeljali na Šentilj.

Kaj se je spremenilo od včeraj popoldan, ko je Šefic trdil, da tega vlaka ne bomo sprejeli, ni izrecno navedla. 

"Želimo, da migracije potekajo nadzorovano in da so postopki opravljeni, kot zahteva stroka. Zdaj smo vlak pripravljeni sprejeti," je dejala. 

Vlak z begunci prispel v Središče ob Dravii | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Ne bomo sprejemali novih migrantov, dokler ti, ki so že prišli, ne odidejo. Jasno smo povedali, da bomo sprejemali od 2000 do 2500 migrantov. Povedali smo, da želimo imeti nadzor nad vstopanjem v Slovenijo. V državo jih bomo spuščali toliko, kot ocenjujemo, da jih lahko registriramo in oskrbimo in kolikor jih zapusti državo," je na novinarski konferenci napovedal Šefic. 

Možno je torej, da je Slovenijo zapustilo več beguncev, kot smo predvidevali ali pa da so ocenili, da lahko registriramo in oskrbimo več beguncev. 

Begunci, Središče ob Dravi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Včeraj je sicer v Slovenijo prišlo okrog tri tisoč beguncev. 

Vstopne točke ostajajo Središče ob Dravi za vlak in mejni prehodi Petišovci, Gruškovje ter tudi Obrežje za avtobuse. Na prvem vlaku, ki je včeraj zvečer prispel v Središče ob Dravi, je bilo 1200 beguncev in migrantov, saj so jih 600 že v Čakovcu prestavili na avtobuse in odpeljali na druge mejne prehode. Nekaj več kot 600 so jih v dveh skupinah pripeljali na Obrežje. 

Po opravljenih postopkih so večino namestili Šentilju, nekaj pa tudi v Gornji Radgoni. 

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • encijan 11:47 18.oktober 2015.

    Brez tvojega idola pa ne gre?!?

  • jezero 09:49 18.oktober 2015.

    Napaka, Nisem hotel brati ta 24.si , ampak Janševo Novo 24. Tam je resnica, pa še obogatite lahko, če kupite Janševe delnice po 100 evrov.

  • maresem 09:38 18.oktober 2015.

    Nič od navedenega, samo naši so eni navadni copatarji brez hrbtenice, to je to. Ja, na tako državo se res lahko zanesemo.