Slovenija
25 ogledov

Begunska kriza: dve podjetji, sto tisoč evrov škode

Terme Paradiso Terme Paradiso
Razmere so bistveno boljše kot so bile konec oktobra, a se begunska kriza še vedno čuti, pravijo v Dobovi.

"Situacija je precej boljša, kot je bila konec oktobra, silvestrovanje imamo polno zasedeno, je pa še vedno precejšen upad pri dnevnih kopalcih, bazen je bolj prazen. Ni Hrvatov. V hotelu imamo namreč v glavnem slovenske goste, med dnevnimi kopalci pa je veliko Hrvatov, ki jih ni več, upad dnevnih kopalcev je 50-odstoten," pravi Martina Cizel iz Term Paradiso.

Razlog je po njenem mnenju nedvomno begunska kriza, saj poleti razgreti odnosi med državama zaradi arbitražnega sporazuma o meji na obisk Hrvatov pri njih niso vplivali. Zaradi množičnega prihoda beguncev pa jim je med krompirjevimi počitnicami več kot 90 odstotkov gostov odpovedalo rezervacije, v hotelu pa so bili le trije otroci. Ocenjujejo, da so imeli zaradi begunske krize 55 tisoč evrov izpada dohodka. 

Tukaj smo utrpeli najhujše posledice

"Kdaj in na kakšen način naj bi jo dobili povrnjeno, ne vemo, pričakujemo pa, da nam država priskoči na pomoč. Mi za nastalo situacijo nismo odgovorni in tukaj smo res utrpeli najhujše posledice," pravi sogovornica. 

Tudi v Vulkanizerstvu Furlan pravijo, da so se razmere precej popravile. "Prvih deset dni je bila huda kriza, res nismo imeli dela, zdaj je bistveno drugače, razmere so se izboljšale, normalne sicer še niso. Še vedno prihajajo begunci, kar precej je še vojaških in policijskih vozil," pravi Franc Furlan. Koliko je bilo zaradi krize izpada dohodka, je težko natančno določiti, ocenjuje pa, da od 40 do 50 tisoč evrov. 

Morali so spremeniti strategijo

Menjava pnevmatik | Avtor: Profimedias Profimedias
"Smo pa letos ogromno vložili v oglaševanje. Naša osnovna strategija je, da pnevmatike, ki jih prodamo, tudi namestimo. Zaradi begunske krize smo se potem preusmerili tudi v spletno prodajo, kar sicer ni naša prioriteta. Če nekdo želi gume in ne želi priti k nam, potem je bila to edina možnost, tako da smo s tem nekaj izpada nadoknadili," še dodaja. 

O morebitnem povračilu škode zaradi begunske krize so se pogovarjali na občinski ravni in z ministrom za gospodarstvo, ki si je prišel ogledat razmere, zbirale so se ocene, učinka pa še ni na vidiku. 

Kaj zdaj moti turiste in stranke

"Meja je zdaj sicer odprta, a najbrž ima psihološki vpliv bodeča žica. Ljudje tudi še vedno povprašujejo, kakšne so razmere," pravi Martina Cizel. 

"Šotorišče za begunce je, če prideš s Hrvaške, prvi vtis o Sloveniji. To bo najbrž enkrat v prihodnosti treba sanirati, poleg tega pa najbrž tudi nameniti kakšen evro, da se pove, da v Dobovi in Občini Brežice ni nobenega izrednega stanja," pa pravi Furlan. 

Pomagali smo mediji

Oba sogovornika menita, da so se zadeve začele popravljati, ko smo mediji začeli poročali ne le o prihodu beguncev, ampak tudi o tem, da v Dobovi, kot je dejal Furlan, »nismo okupirani, kot se je zdelo prve dni begunske krize«.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara 08:04 28.december 2015.

    Eni majo pa 14 plačo, na ta račun.. komu je lažje..??"Rem Trebnje: Zaradi beguncev delavcem 14. plača..."

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:31 26.december 2015.

    Za izpad dohodkov se lahko zahvalite izključno medijem ki so podpihoval senzacijo in kaotičnost za svojo branost/gledanost/poslušanost. Njim izstavte račun.

  • AnzeSmolej 11:43 26.december 2015.

    pa da ne pozabimo, dnevno gre ŠE VEDNO več avtobusov polnih ljudi brez pasuša preko sloveniastana!