Slovenija
95 ogledov

Beli je zavohal kri

Žurnal24 main
Na Hrvaškem je v zadnjih 100 letih morski pes le petkrat napadel človeka. Slovenski državljan, ki ga je v ponedeljek pri Visu napadel morski pes, je morsko zverino privabil z ribo.

Razlog za nedavni ugriz belega morskega psa na hrvaškem otoku Visu, ki ga je utrpel Damjan Pesek, je bržkone znan: Ljubljančan je imel za pasom petkilogramskega ujetega gofa, ki je močno krvavel, kri pa je privabila belega morskega.

“Ni strahu, dan po napadu so na istem mestu že lovili ribe in se potapljali,” pomirjujoče razloži Višan Darko Mladineo, ki v poletni sezoni vodi svoj kmečki turizem, pozimi pa se zribiči poda na odprto morje.

Darko Mladineo se rad fotografira s svojim ulovom. Morski pes, ki je na fotografiji, je končal na krožnikih njegovih gostov.
 © Katarina Pernat

 

“Slovenci, brez panike!”
Mnoge je dodobra prestrašila novica, da je slovenskega državljana med podvodnim ribolovom v zalivu Mala smokva na Visu napadel več kot štiri metre dolg beli morski pes. “Brez panike, Slovenci! Če potapljač ne bi imel krvave ribe, morskega psa sploh ne bi bilo tako blizu obale, kaj šele da bi napadel,” nam razlaga eden od domačinov na Visu.

Ujeli tudi že večjega
Darko z Visa za Žurnal razloži, da so njegovi kolegi ribiči ujeli tudi že več kot pet metrov dolgega belega morskega psa. “Ampak to je bilo na odprtem morju, kamor so se podali z ribiško ladjo, ki lahko povleče na plan takšno ogromno mrcino. Ta nedavni napadalec pa je zagotovo plaval za kakšno veliko križarko ali pa vojaško ladjo, ki vozijo mimo otoka. Te namreč v morje mečejo ogromno hrane, ki privabi tako velike plenilce, kot je beli morski pes,” še dodaja. “Ne spomnim se, da bi kdaj kak beli morski pes napadel človeka na Visu. Je pa kar nekaj primerov, ko so pri nas blizu obale videli morske pse, vendar tako velikega, kot je ta, nazadnje pred več kot 25 leti,” še pojasni ribič Darko.

Majhna možnost za napad
Alen Soldo iz centra za preučevanje morja na splitski univerzi pa je za Žurnal povedal: “Možnost sicer obstaja, da se v priobalnem delu Visa še kdaj pojavi kak beli morski pes. Predvsem ob južnem delu Visa, ki gleda na odprto morje. Vendar je možnost, da kak kopalec ali potapljač naleti nanj, zelo zelo majhna.”

Beli morski pes gre za tunami
“Beli morski pes ne loči med tjulnjem, človekom ali drugim plenom. V plen mora zagrizniti enkrat ali dvakrat, da ugotovi, kaj sploh ima med zobmi. Zagotovo je tega belega morskega psa, ki je na Visu napadel Slovenca, privabila kri iz ribe, ki jo je ta imel pri sebi. Mislim, da je potapljač ulovil pet kilogramov težkega gofa. Ponesrečenec je resnično imel srečo, da je pomoč prišla tako hitro, da ni izgubil preveč krvi ali da ni celo izkrvavel,” je o samem dogodku pojasnil Soldo, ki dodaja, da so na njihovi univerzi naredili že nekaj raziskav o velikem belem psu v Jadranu: “Njihova prisotnost je sovpadala s pojavom večjih jat tun, ki so njegova glavna hrana. Tune se lovijo tudi južno od Visa, zato v okolici tega otoka možnost, da se zadržuje kak veliki beli morski pes, obstaja. Nazadnje so to vrsto ujeli leta 2003, in sicer 15 morskih milj od otoka Jabuka blizu Visa.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.