Slovenija
19 ogledov

Belokranjci hočejo biti kot Prekmurci

Črnomaljski župan pričakuje od države enake ukrepe, kot so jih bili deležni Prek Žurnal24 main
Predlog razvojnega zakona. Črnomaljski župan ga je pripravil in poslal vladi, naj ga prouči.

Črnomaljski župan Andrej Fabjan je pripravil predlog besedila zakona o razvojni podpori Beli krajini v obdobju 2010–15. V ponedeljek ga je poslal v obravnavo in proučitev vladi, predsednikoma vlade in države ter predsednikoma državnega zbora in državnega sveta. “K reševanju razvojnega zaostanka in položaja Bele krajine naj se pristopi brez odlašanja,” sporoča Fabjan, ki od države pričakuje enake ukrepe, kot so jih deležni Prekmurci.

Skupaj z belokranjskima županom Ivanom Bukovcem in županjo Renato Brunskole so sicer že konec oktobra na vlado naslovili protestno pismo z zahtevo, naj se Bela krajina obravnava enako kot druge regije. “To pomeni, da se glede na njen težak položaj obravnava kot Prekmurje in se ji s posebnim zakonom dodeli razvojna podpora za naslednjih pet let,” pravijo.

Belokranjsko gospodarstvo je na robu preživetja. Stopnja registrirane brezposelnosti se giblje od dobrih 12 odstotkov v Metliki do skoraj 15 v Občini Semič. Tudi povprečna plača je v Beli krajini krepko pod republiškim
povprečjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.