Slovenija
46 ogledov

Belokranjci zaradi žice stopnjujejo pritisk

žica T. L.
Protesti proti žici na južni meji se nadaljujejo. Danes je takojšnjo odstranitev žice pred vlado zahtevalo Društvo Bela krajina. Poudarjajo, da je postavitev žice protiustavna.

"Bela krajina, tako kot nekatera druga območja naše države, postaja vse bolj robna in obrobna slovenska pokrajina, sedaj izolirana še z žično ograjo. Rezilna žica ni zgolj nevarna ljudem in živalim, ampak prinaša tudi dodatno opustošenje prometno, razvojno zaposlitveno in investicijsko zapostavljene obmejne regije," poudarjajo v društvu. 

Zahtevajo odškonine

"Slovenija ni v vojni, prav tako niso bile razglašene izredne razmere. Zato po našem mnenju ni ustavne podlage za tako nesorazmerne in lokalnemu prebivalstvu škodljive ukrepe," so med drugim zapisali v pismu, ki so ga predali premieru Miru Cerarju. Od vlade zahtevajo, da čim prej odstrani ograjo ter da popiše in izplača nastalo škodo lastnikom zemljišč ter organizacijam. 

Ograja je po njihovem postavljena od kršenju več z ustavo zagotovljenih pravic, od pravice do svobode gibanja, do lastninske pravice in pravica do uživanja javnega dobrega in naravnih bogastev.

Žica | Avtor: T. L. T. L.

Predlagajo usmerjevalne pregrade

Namesto žične ograje bi morala država postaviti le krajše, usmerjevalne, nenevarne pregrade ob mejnih prehodih, ki bi zagotavljale večjo varnost beguncev, prostovoljcev in policistov, so v pismu, ki ga je prebral predsednik Tone Grahek, zapisali v društvu.

Člani društva opozarjajo, da tudi Bela krajina, tradicionalna pokrajina izseljevanja, s kilometrskimi žičnimi pregradami doživlja negativne posledice varnostne nesposobnosti EU ter nesposobnosti slovenske in hrvaške politike, da bi celostno, sočutno in odgovorno pristopili k reševanju migracij. Do slednjih bo prihajalo tudi v prihodnje, zlasti zaradi naraščajoče družbene neenakosti in posledic podnebnih sprememb, so prepričani.

Tudi hud finančni udarec

Ograja jemlje kruh zlasti prebivalcem, ki so eksistenčno odvisni od turizma ob Kolpi, opozarjajo. Zato so prepričani, da bo žica zadala še dokončni finančni udarec vsem naporom, ki jih ljudje na obeh bregovih Kolpe vlagajo v izboljšanje življenjskih razmer.

Prav tako so prepričani, da ograja z varnostnega vidika ničesar ne rešuje in da se varnostne težave v 21. stoletju ne more reševati s tovrstnimi rešitvami, tudi s panelnimi ograjami ne. 

Protesti se vrstijo

žica, protes | Avtor: T. L. T. L.
Gre za še enega od vrste protestov proti postavitvi žičnate ograje na slovenski južni meji. Minuli četrtek je bil protestni pohod  ob reki Sotli v Podčetrtku, 20. decembra pa protestni pohod ob  ograjeni državni meji ob Kolpi na območju kostelske občine. 

Dan prej so se na mejnem prehodu Brezovica pri Gradinu ob postavljeni bodeči žici zbrali Slovenci in Hrvati, ki nasprotujejo ločevanje Istre in njenih prebivalcev z žico.

Komentarjev 5
  • dragec 12:50 31.december 2015.

    Pa ti si res tepček, mogoče bi rad še minsko polje

  • dd 10:40 31.december 2015.

    Kako žica omejuje svobodo gibanja?? Saj tam je vendar državna meja, ki se jo ne sme prostovoljno kar tako prečkati!!!Ti protestniki so nori. Naj se zahvalijo, da so vsaj nekoliko obvarovani pred bodočo trumo beguncev, ki so nasilni, možni ...prikaži več teroristi,... in pokradejo in uničijo vse na svoji poti.

  • micika 18:36 30.december 2015.

    kar galamijo za to ubogo žico,naj si rajš kako tovarno zrihtajo,saj imajo veliko %brezposlenih lačnih ljudi-za to bi se brigali belokranjci,pustite žico,službe,službe.....ne pa da nam tu v lj.kradete delo,kao ste najboljši,pffff...