Slovenija
82 ogledov

Belokranjke še znajo pobeliti lan

Mentorji so postopek beljenja lanu prikazali oblečeni v snežno bele lanene belok Žurnal24 main
Tradicija. Redka znanja postopkov pridelave in predelave lanu posredujejo naprej.

Adlešiči. Na delavnici parjenja lanenih štren s pepelovim lugom, ki so jo pripravili Krajinski park Kolpa, Ric Bela krajina in Zik Črnomelj, so mentorice iz okolice Adlešičev delile nasvete in prikazovale postopke beljenja lanu.

Platno za izdelke
Naslednja faza bo snovanje osnutka na krosna, to so po belokranjske statve, čemur bo sledilo tkanje platna. To pa bo šele osnova za končni cilj – oblikovanje in izdelovanje novih izdelkov iz lanenega platna,” opiše Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa. Poudarja, da izobraževanje koristi tako mentoricam, ki imajo možnost posredovati svoja znanja o predelavi lanu, kakor slušateljem, ki se usposabljajo za samostojno izvajanje postopkov.

Dvojna korist lanu
Lan ni samo koristen za izdelovanje oblačil; kot pove Grabrijan, ima tudi pomembno vlogo pri ohranjanju narave, saj ga lahko zaradi njegove nezahtevnosti pridelujemo kjerkoli in tako preprečujemo zaraščanje kmetijskih površin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.