Slovenija
15 ogledov

Bencin enako drag

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vlada bo znižala trošarine, kar pomeni, da se opolnoči cene pogonskih goriv ne bodo spreminjale.

Vlada bo trošarine znižala. Ceni za 98-oktanski bencin in dizelsko gorivo ostajata nespremenjeni. "Finančni učinek znižanja trošarine za energente pomeni 46 milijonov evrov letnega izpada," so zapisali po seji vlade.

22. februar 2011 – spremembe cen naftnih derivatov so naslednje:
95-oktanski bencin: cena ostaja nespremenjena in je 1,279 EUR/liter.
98-oktanski bencin: cena se bo znižala za 0,003 EUR/liter in bo 1,286
EUR/liter.
Dizelsko gorivo PLO D-2: cena ostaja nespremenjena in je 1,237 EUR/liter.
Kurilno olje KOEL: cena se bo zvišala za 0,025 EUR/liter in bo 0,875 EUR/liter.
Avtoplin: cena se je znižala pretekli teden in znaša 0,782 EUR/liter.

Direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič pa je za zurnal24.si pojasnil, kakšne bi bile spremembe, če vlada trošarin ne bo znižala.

"Vsa pogonska goriva se bodo podražila, in sicer 95-oktanski bencin, ki je 1,279 evra na liter, za 2,2, 98-oktanski bencin, ki je 1,289 evra na liter, za 1,8, dizel, ki je 1,237 evra za liter, za 2,5 in kurilno olje, ki je 0,85 evra na liter, za 2,7 centa na liter."


Na ceno naftnih derivatov pri nas, je še dodal Brečevič, sicer vpliva več dejavnikov. "Cene surove nafte je navzgor najprej potisnil strah, da se bodo politični protesti v Libiji in Iranu prenesli na širše območje oziroma na ostale občutljive države na Bližnjem vzhodu, kar bi dejansko negativno vplivalo na dobavo surove nafte.

Drugi razlog pa so spodbudni makroekonomski podatki, ki nakazujejo na stalno gospodarsko rast svetovnega gospodarstva, kar nenehno vpliva tudi na povečano povpraševanje po surovi nafti. In ne nazadnje je treba omeniti tudi okrepitve ameriškega dolarja v zadnjih dveh tednih, ki je dejansko potisnil cene pogonskih goriv navzgor,"
je še povedal Brečevič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.