Slovenija
32 ogledov

Bencin se bo opolnoči pocenil

bencin, črpalka, evri, gorivo Shutterstock
Cene naftnih derivatov se bodo opolnoči občutno znižale. Najbolj se bo pocenil 100-oktanski bencin.

Za liter slednjega boste morali odšteti 4,3 cente manj (nova cena bo 1,396 evra za liter). Liter 95-oktanskega bencina bo po novem stal 1,374 evra (oziroma 4 cente manj).

Za 2,9 centa na liter bo cenejše tudi dizelsko gorivo (nova cena bo 1,267 evra za liter), za 3,2 centa pa liter kurilnega olja (nova cena 0,947 evra za liter).

Padec cen naftnih derivatov bi lahko z zvišanjem trošarin omilila vlada, a se to ni.

Rekordno visoke trošarine?

Nove cene goriv. | Avtor: grafika Žurnala24 grafika Žurnala24
Če bi vlada v celoti poskušala preprečiti padec cen bencina, bi morala trošarine dvigniti za več kot šest odstotkov, s čimer bi dosegle rekordno vrednost. Do zdaj smo najvišje trošarine plačevali sredi oktobra 2010, in sicer 0,51266 evra, kar je dva odstotka več, kot plačujemo zdaj, poročajo Finance. Obdavčitev dizelskega goriva tokrat še ne bo dosegla rekorda.

Samo iz naslova trošarin je vlada lani pobrala 943 milijonov evrov, kar znaša 12 odstotkov lanskih proračunskih prihodkov. Ker se poraba naftnih derivatov kljub višjim cenam ne spreminja, se z vsakim odstotkom zvišanja trošarin v državno blagajno prelije okoli devet milijonov dodatnih proračunskih prihodkov na leto.

V prvih štirih mesecih letos je država pobrala 318 milijonov evrov trošarin na energente, kar je 26 odstotkov več kot v istem obdobju lani, vendar pa je taka rast posledica zamika v plačilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.