Slovenija
18881 ogledov

Bencinska črpalka ni preverjala pogoja PCT, zato jo je inšpektorica zaprla

bencinska črpalka, gorivo
V zadnjih dveh tednih oktobra so inšpektorji povečali nadzor izpolnjevanja pogoja PCT. Število nadzorov v objektih se je zvišalo za okoli tretjino, pri osebah pa se je število nadzorov podvojilo. V zadnjih dveh tednih jih je bilo več kot 14 tisoč, teden prej sedem tisoč.

Največ kršitev v gostinstvu, šolstvu, avtomehaničnih delavnicah

V zadnjem tednu so inšpektorji izrekli 585 ukrepov zaradi kršitev PCT pogoja, od tega 15 plačilnih nalogov, 4 globe, ostalo so bili opomini.

Največ kršitev pogoja PCT so ugotovili v gostinstvu, v trgovinah, šolstvu, avtomehaničnih delavnicah. Pogojev PCT niso preverjali dovolj natančno, obvestila niso bila nameščena in podobno.

V času šolskih počitnic se je izvajal poostren nadzor v nočnih klubih. Kršitev niso odkrili, nočni lokali so imeli varnostnike, ki so preverjali pogoje PCT in osebne dokumente.

Po gostinskih lokalih so v prazničnem vikendu neskladnosti ugotovili v 29 primerih, v večini so se nanašale na nepravilno uporabo mask zaposlenih. Inšpektorji so obiskali 136 nastanitvenih objektov, neskladnosti niso ugotovili.

Skupno število nadzorov objektov v zadnjih dveh tednih oktobra je bilo 7671, odkrili so 10,5 odstotka neskladnih objektov.

Včeraj je inšpektorica tržnega inšpektorata iz območja Koper-Postojna opravila ponoven nadzor na eni od bencinskih črpalk, ki je bila nazadnje opozorjena 27. oktobra. Ker je inšpektorica ugotovila, da se preverjanje PCT pogoja še veno ne izpolnjuje, je opravljanje dejavnosti prepovedala.

Inšpektorji so zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT z ustno odločbo poleg bencinskega servisa zaprli tudi eno izmed trgovin v nakupovalnem centru BTC. Kot je na današnji tiskovni konferenci povedala v. d. glavnega tržnega inšpektorja Martina Gašperlin, je nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT trenutno njihova "absolutna prioriteta". 

Kršitve tudi v notranjosti, ne le na mejnih prehodih

Policisti pa so na mejnih prehodih odkrili tri osebe s ponarejenim potrdilom o PCR testiranju oziroma cepljenju in prebolelosti.
V notranjosti pa so odkrili dva primera ponarejenih potrdil za HAT. Prvi primer so jim odstopili inšpektorji zdravstvenega inšpektorata, kjer so preverjali PCT pri trgovcu, drugi primer pa jim je bil odstopljen s strani pravosodnih policistov, kateri so odkrili ponarejeno potrdilo pri obiskovalcu prevzgojnega zavoda.

Policisti od začetka uvajanja ukrepov PCT zaznavajo večje število ponarejenih potrdil o prebolelosti, cepljenju, testiranju. Lani in letos je bila to praksa na mejnih prehodih, v zadnjih časih pa se je to začelo pojavljati v notranjosti države.

Za ponarejanje listin tudi tri leta zapora

Vse osebe, ki ponarejajo uradno listino, jo hranijo in uporabljajo, storijo kaznivo dejanje ponarejanja listin. Policisti, če jih dobijo, listino zasežejo in osebo ovadijo. Zagrožena kazen je tri leta zapora. Preverijo tudi vse okoliščine storitve kaznivega dejanja - kdaj, kje in kako so dobili ponarejeno potrdilo. Na ta način skušajo najti tudi ponarejevalca. Namestnik generalnega direktorja policije Stanislav Vrečar je pozval vse, ki so jim znani morebitni primeri takšnega ponarejanja listin, naj to naznanijo policiji ali tožilstvu. Vse je pozval k upoštevanju ukrepov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • dizelcek 22:14 04.november 2021.

    SLOVENIJA ZAPRI SE V CELOTI ZA 15.DNI IN PROBLEM BO REŠEN. VSI BODIMO 15.DNI DOMA. KUPIMO SI HRANE ZA 15.DNI IN UŽIVAJMO DOMA 15.DNI. GARANTIRAM DA SMO S KORONO ZA VEČNO OPRAVILI.

  • smoljo 20:41 04.november 2021.

    Koliko policajev je pa jo pazilo?

  • Albatroz 20:26 04.november 2021.

    Bla bla bla človek še bi vam verjel če nebi vedel kakšno je dejansko stanje, nišče nič ne preverja nogoče kdo vpraša to pa je vse in če mu odgovoriš da imaš ga ne zanima več nič