Slovenija
28 ogledov

Bencinski servis in občina z najboljšim javnim straniščem sta ...

Takšna stranišča si prebivalci držav v razvoju zaradi pomanjkanja denarja in vod Žurnal24 main
Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je razglasilo zmagovalce tekmovanja Naj javno stranišče 2016.

Ocenjevali so stranišča v slovenskih občinah in na bencinskih servisih. Akcija teče celo leto, zmagovalca pa razglasijo ob svetovnem dnevu stranišč, ki je 19. novembra. V sklopu letošnje akcije so obiskali 70 občin in spremljali njihov napredek ali nazadovanje.

Med kriteriji, ki so jih upoštevali pri ocenjevanju, so dostopnost, urejenost, število sanitarij, označenost dostopa do sanitarij, sanitarije za invalide, oprema in higienski material.  

Med občinami najbolje v Rogaški Slatini

Med občinami je letos po ocenjevalnih kriterijih prvo mesto s skupno oceno 4,78 dosegla občina Rogaška Slatina. Javni stranišči, ki so ju ocenjevali, sta brezplačni, primerni za osebe na invalidskih vozičkih. Dobro označen je dostop do stranišč. Ob tem so dodali tudi, da je občina upoštevala priporočila društva, ki so jih podali na zaključni prireditvi lani in dopolnila manjkajočo sanitarno opremo na straniščih za invalidne osebe.

Na drugem mestu je pristala Mestna občina Velenje, ki je dosegla skupno oceno 4,75. Na tretjem mestu pa je občina Ravne na Koroškem z oceno 4,73. 

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2016 je prejela občina Domžale, ki je zbrala 2,68 točk. Občina ima javna stranišča na štirih lokacijah, komisija pa si je lahko ogledala dve. Kot so zapisali v obrazložitvi, je bilo javno stranišče na tržnici v času njihovega prihoda odprto, kljub temu, da bi moralo biti odprto. Do novega javnega stranišča v garažni hiši v centru mesta pa ni možno dostopati brez posebne mestne kartice. Ocenjena stranišča niso primerno označena, primanjkovalo pa je tudi sanitarnega materiala, so še zapisali. 

Ocenjevali tudi bencinske servise

V sklopu akcije je potekalo tudi ocenjevanje javnih stranišč z na bencinskih servisih ob avtocestah. Namen ocenjevanja je ugotoviti, kako je poskrbljeno za stranišča na bencinskih servisih, še posebej ob poletnih dneh. Ocenili so 53 bencinskih servisov. 

Na prvem mestu je Bencinski servis Petrol Starine, smer Ljubljana, ki je dosegel 4,25 točke. Omenjeni bencinski servis je zmagal že lani. Sledita mu Bencinski servis Petrol Mlake, smer Italija, s 4,17 točke in Bencinski servis Petrol Voklo, smer Avstrija, s 4,11 točke. 

Straniščno metlico za najslabše urejeno javno stranišče bencinskih servisov pa je z 2,40 točke prejel Bencinski servis OMV Fernetiči, smer Italija. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.