Slovenija
50543 ogledov

Beovićeva: To smo predlagali vladi

Bojana Beović Nebojša Tejić/STA
Novi sev koronavirusa je razlog za zaskrbljenost v številnih državah sveta. Slovenska vlada naj bi še danes sporočila, kakšne ukrepe bo sprejela.

Vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je za 24urZvečer dejala, da so vladi že predlagali, da se "meja z Veliko Britanijo zapre", dokler ne bo nekih skupnih navodil s strani Evropske komisije.

Profesor dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je pojasnil, da so mutacije pri RNK virusih pričakovane. Znanstvenike skrbi mutacija 501, ki je blizu mesta, s katerim se virus pripne na celice. Prepričan je, da bo cepivo, ki ga je včeraj za uporabo odobrila tudi Evropska komisija, kljub temu še vedno učinkovito.

Mutacija, ki naj bi bila kriva za hiter porast primerov v Veliki Britaniji, nakazuje, da lahko virus mutira hitreje, kot so znanstveniki pričakovali. A to po Štrukljevih besedah pomeni le, da je treba dogajanje pozorno spremljati in se hitreje odzivati.

Dr. Tomaž Bratkovič s Fakultete za farmacijo, je v Odmevih na TV Slovenija dejal, da dejstvo, da je mutacija na delu virusa, ki se oprijemlje človeških celic, lahko kaže na ta, da je ta sev veliko bolj prenosljiv. V prihodnje lahko pričakujemo, da bo prišlo do novih mutacij. Posledično je treba na dolgi rok računati, da bo treba cepivo prilagajati.

Dogajanje pozorno spremljajo tudi pristojni v Sloveniji. Štrukelj je poudaril, da v naših laboratorijih redno spremljajo, ali je omenjeni podtip virusa že v Sloveniji ali še ne. Beovićeva je poudarila, da je treba pozorno spremljati epidemijo in to, ali se kje pojavljajo žarišča, kjer se epidemija hitreje širi. Obenem je treba biti pozoren na ukrepe za omejevanje virusa, torej na ohranjanje distance, umivanje rok in nošenje maske. Posebno pozornost je treba nameniti tudi ustreznemu prezračevanju prostorov.

Odobritev cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, je dobra novica. Beovićeva meni, da lahko prihod cepiva precej razbremeni slovenski zdravstveni sistem. V nekaj mesecih bi lahko zajeli rizične skupine, zdravstvene delavce in domove starejših občanov ter tako zmanjšali število tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 46
  • si_rob 16:15 22.december 2020.

    In še to, cepivo vseeno dobro prime. Še vedno je učinkovito tudi, če le-ta mutira. Res zanimivo. KDO VSE TO VERJAME? VEDNO VEČJI NATEG.

  • si_rob 16:13 22.december 2020.

    Čudno, sedaj pred prazniki so našli novi sev. In pazi, 70% bolj nalezljiv. Le kje to vidijo? Res zanimivo. Lahko bi se to prej zmislili, da bi bila zapora po vsej Evropi za praznike bolj verodostojna. KDAJ NAS BOJO NEHALI IMET ZA BEDAKA?

  • mojca2 15:36 22.december 2020.

    Baba bolana lazniva da te ni sram tako lagati vse je izmisljeno z enim ciljem ....upam da tudi ti dobis svoje tii privoscim gniloba ena fuj