Slovenija
27 ogledov

Berači vsiljivi, celo nasilni

Beračenje vsiljivo, celo nasilno Reuters
Škofjeloški policisti so pred dnevi oglobili dva Slovaka, ki sta beračila in bila pri tem vsiljiva, celo nasilna. Primerov tovrstnega beračenja, ki se obravnava kot prekršek, je vse več. Leta 2008 so policisti obravnavali 384 kršitev, lani pa že 499.

Vsiljivo beračenje je kot prekršek opredeljeno v zakonu o varstvu javnega reda in miru, ki velja od julija 2006. Če torej nekdo na vsiljiv ali žaljiv način druge nadleguje z beračenjem, se ga lahko kaznuje z 41,7 evra kazni, prav tako pa se mu lahko odvzame predmete, povezane s prekrški. Zakon iste pristojnosti dodeljuje tudi mestnemu redarstvu.

Nasilni večinoma tuji državljani

Najpogosteje se s primeri vsiljivega beračenja srečujejo na območju ljubljanske policijske uprave (PU). Statistika iz leta 2007 kaže, da je bilo tovrstnih kršitev 157, leta 2008 215, nato pa je število leta 2009 za malenkost upadlo, a očitno naraslo leta 2010, ko so zabeležili kar 357 kršitev. Do 30. junija letos pa je bilo že 182 kršitev.

Kot so pojasnili na ljubljanski PU, gre v kar dveh tretjinah primerov za tuje državljane, večinoma iz Romunije in Slovaške. Podobno ugotavljajo tudi na PU Maribor, kjer so v 28 od 32 primerov kršitev obravnavali tujce. Leta 2007 so našteli 15 primerov vsiljivega beračenja, leto kasneje pa že 70. Leta 2009 je nato številka padla na 65, lani na 40, letošnja statistika pa bo očitno spet višja, saj so, kot je zapisano, samo v prvem polletju zaznali 32 kršitev.

Na območjih ostalih policijskih uprav je primerov manj, so pa denimo na območju kranjske policijske uprave od leta 2009 do leta 2010 zabeležili kar 110-odstoten porast kršitev, in sicer z 20 na 42. Drugod so številke za leto 2010 nižje kot tiste za leto prej.

Ukrepanje le ob osebni zaznavi

Na ljubljanskem mestnem redarstvu so poudarili, da zakonsko določilo ni usmerjeno k preganjanju mirnih mestnih beračev in da je ukrepanje možno le ob osebni zaznavi vsiljivega beračenja ali pa na podlagi prijave, ko gre za poseg v osebno integriteto posameznika, ko na primer berač hodi za občanom, ga zmerja in prijema za roke oziroma oblačila.

Posamezniki, pa tudi predstavniki institucij, se občasno s pritožbami obrnejo tudi na društvo za pomoč brezdomcem Kralji ulice, ki izdaja tudi istoimenski časopis, ki ga prodajajo brezdomci. Dogaja se namreč, da se prodajalci ne držijo pravil in med prodajo časopisa tudi beračijo. A kot je povedala odgovorna urednica časopisa Mirjam Gostinčar, beračenje ob prodaji ni dovoljeno, saj ravno prodaja časopisa predstavlja alternativo, zaradi katere beračenje ni potrebno.

Prav tako se mora prodajalec, ki ne sme biti pod vplivom drog ali alkohola, do strank vesti nevsiljivo in če nakup časopisa odklonijo, mora to tudi upoštevati. Hkrati mora imeti prodajalec izkaznico ter jo mora nositi na vidnem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.