Slovenija
22 ogledov

Berger se je tokrat lotil Cankarja

V Hlapcih bodo zaigrala znana slovenska gledališka imena, kar nekaj jih na odru Žurnal24 main
Hlapci - komentirana izdaja. Koprodukcija APT in Prešernovega gledališča Kranj. Premiera v ponedeljek.

Tokratna premiera v Anton Podbevšek Teatru (APT) bo postregla s slovensko klasiko – Cankarjevimi Hlapci v komentirani izdaji. Zadnje zato, ker je ob njeni postavitvi režiser Matjaž Berger, kot pravi, upošteval mnenja Pascala, De la Boétieja, Althusserja in Hegla. "Hlapci, ki so bili ob prvem izidu prepovedani in cenzurirani, gotovo spadajo v svetovno dramatiko," je besede dramaturginje Nane Milčinski povzel Berger. Ob predstavi tudi tisti, ki jim sicer Cankar ni najbolj všeč, ne bodo ostali hladnokrvni, je bilo slišati s strani igralcev, ki so se včeraj predstavili v celotni postavi. Odgovora na vprašanje, zakaj je slovenska mentaliteta veliko bolj nagnjena k pojmu hlapca kot gospodarja, sicer v predstavi, kot pravi Berger, ne bo moč najti, bodo pa izpostavili dejstva, ki sama po sebi odgovarjajo na to vprašanje.

Predstava je nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj, tako bo v vlogi župnika nastopil njegov direktor Borut Veselko, na odru pa bodo tudi Primož Pirnat, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Jana Menger, Jadranka Tomažič in Pavle Ravnohrib ter drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.