Slovenija
706 ogledov

Berryshka, uspelo jim je v tujini

Berryshka B & B
Dolenjska. Vasica Obrh v Občini Dolenjske Toplice. Pogled s ceste, po kateri številni iz notranjosti države potujejo proti Beli krajini in naprej proti Hrvaški, ne daje slutiti, kaj vse se vari in kuha v nekdanji stavbi GG-ja iz Novega mesta. Med drugim tudi mednarodno priznani gin, edinstvene čokoladne kroglice, ki vsebujejo borovničev liker ter kakovostna eterična olja. Z eno besedo: Berryshka.

Ime Berryshka ni slovensko. "Že ob iskanju imena je bilo naše vodilo prestopiti slovenske meje,” takoj pojasni nosilec družinske dejavnosti Samo Kenda in doda, da gre za sestavljanko iz angleške besede za jagodo (berry), saj ima vsa njihova dejavnosti v Obrhu skupni imenovalec ravno v jagodah. Dejavnost v dolenjski vasici so zagnali leta 1992; sprva kot najemniki, sčasoma lastniki.

Prej je na tem naslovu GG iz Novega mesta proizvajal eterična olja. “Oče je vedel za destilarno, z njimi je tudi nekaj malega poslovno sodeloval.” Že dve leti prej so se namreč v družini Kendovih iz Šentvida pri Stični odločili, da poskusijo z zasebno dejavnostjo. Očetove dolgoletne izkušnje so jih zapeljale v zeliščarsko smer, po razpadu Jugoslavije, pa so po sili razmer dejavnost preusmerili v avtoprevozništvo. Danes s to dejavnostjo nadaljujejo, okrepili pa so tudi vejo, povezano z zelišči.

Olja so za zahevno evropsko tržišče

Ob prevzemu destilarne v Obrhu so proizvajali brinovo olje, sčasoma dodali še olja sivke, jelkinih storžev, tudi ciprese. Surovine v največji meri dobijo iz Makedonije, nekaj tudi iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. “Največja težava je z jelkinimi storži, ki jih je potrebno nabirati konec avgusta, še preden se odprejo in pade seme ven. Tudi samo nabiranje je precej zahtevno. V Sloveniji sta le dva nabiralca teh storžev, ki skupaj nabereta do okrog 15 ton,” kot zanimivost pove Samo Kenda.

Pri oljih se ravnajo po povpraševanju; izdelovali so tudi že olja iz luštrekovih in korenin angelike. “Eterična olja izvažamo na evropski trg, ki pokupi vse naše kapacitete.

Od brinjevca do London gina in likerjev

Pri nas nič ne gre v nič,” ob sprehodu skozi destilarno pove Kenda. Ko brinovim jagodam s postopkom suhe destilacije odvzamejo vsebnost eteričnega olja, desetilirane jagode prenesejo v fermentacijski rezervoar, kjer jim dodajo vodo in kvasovke ter pustijo, da se fermentirajo mesec dni. Sledi žganjekuha brinjevca, kar od brinovih jagod ostane, pa porabijo za kurjavo kotlov.

Pri njih žganje kuhajo trikrat, kar ni ravno običajno. "Dobljeno tekočino tikrat skuhamo zato, da izločimo čim več metilnega alkohola, ki je strupen in povzroča glavobol,” pojasnjuje mojster destiliranja. Letos so prvič uspeli polniti tudi brinjevec, staran v hrastovem sodu.

Za blagovno znamko Berryshka stoji tudi šest vrst likerjev: borovničev, robidov, ribezov, orehov, češnjev in liker aronije. Kenda s ponosom doda, da izdelujejo tudi London gin, edini slovenski tovrstni proizvod mednarodne kakovosti. “V primeru brinjevca je pijača narejena povsem iz brinjevih jagod, v primeru gina pa se v etilni alkohol doda razna zelišča, med katerimi pa mora prevladovati brin.” Ime proizvoda, ki prihaja iz destilarne v Obrhu, London gin, nima nobene povezave z britansko prestolnico. “Gre za način, po katerem pijačo proizvajamo. Obstajajo stroga pravila, kako mora biti narejen gin, sicer se ga ne sme tako poimenovati.” 

Vse alkoholne pijače pretežno izvozijo. Ustvariti so želeli čim bolj kakovostne produkte, nato pa zanje na mednarodnih dogodkih pridobiti na prepoznavnosti. “Za vse smo dobili mednarodna priznanja. Osebno mi je najbolj ljuba srebrna medalja gina, ki smo jo dobili v Londonu. V deželi gina smo Dolenjčki uspeli prepričati s svojim proizvodom,” se nasmeje Kenda. Izvažajo tudi na Češko, pijače iz Obrha pijejo Kitajci, Poljaki. Nakup je seveda možen tudi v Sloveniji, v nekaj trgovskih centrih so že na voljo, dobiti se jih da tudi prek spletne trgovine.

“Čokolada je ‘fejst’ posel”

Tako se nasmeji mojster destiliranja, ki ima v Idriji sestro slaščičarko. “Čokolada in likerji gredo skupaj; odločitev, da svojo ponudbo razširimo še s čokoladnimi izdelki, ni bila daleč. Danes Berryshke brez čokolade več ni.” Pod imenom Berryshka delajo predvsem praline iz bele mlečne in temne čokolade z različnim odstotkom kakavovega deleža. Polnijo jih z okusom ribeza, borovnice, lešnika in gozdnih sadežev. Razvili so tudi čokoladne kroglice, polnjene z borovničevim likerjem, edinstveno posebnost na slovenskem tržišču.

Nadgradnjo ponudbe vidijo v turizmu, najavljene skupine v svoji destilarni že sprejemajo, v jeseni bodo uradno odprli še trgovino ob njej.

barbara.barbic@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 3
  • blueone 18:25 12.junij 2016.

    Bravo, čestitke za uspeh

  • Ferluci 16:50 12.junij 2016.

    Za 'Dolenjčke' se je poistovetil sam lastnik, torej Kenda, zato tokrat Žurnalovci niso krivi...

  • maresem 15:31 12.junij 2016.

    "Dolenjčki" so za vas nepismene žurnalovce CARJI!