Slovenija
7762 ogledov

Besede socialnega delavca, ki odmevajo. Tako "skrbimo" za starejše.

Hojca voziček star starostnik upokojenec upokojenci starostniki Profimedia Nekateri, ki so preboleli covid-19, so manj pokretni. Fotografija je simbolična.
Cene pomoči na domu so za upokojence previsoke, je prepričan.

Mišel Ristov, socialni delavec v UKC Maribor, javnosti pa bolj znan kot raper pod umetniškim imenom Amo Socialec, je na Facebooku delil zapis, v katerem je kritiziral odnos države in občin do starejših. 

"Starostnik v Sloveniji je obsojen na crkovanje," je prepričan, saj da so pokojnine "sramotne", domov za starejše je vsak dvakrat premalo, tisti, ki še lahko živijo v domačem okolju, "pa lahko crknejo ob cenah pomoči na domu, za katero je kriminal, da ni za penzionerja avtomatsko brezplačna".

Ob tem je podal tarife - ponekod ura pomoči znaša skoraj deset evrov na uro, medtem ko je denimo v Odrancih pomoč na domu brezplačno, "ker je folku tam očitno jasno". "Nekaterim občinam skoraj dol visi za svoje seniorje, saj spet namenjajo premalo sredstev za oskrbovalce in izvajalce, ne povečajo obsega, kot da se potrebe ne spreminjajo in večajo iz leta v leto," je jasen Ristov.

Kot opaža, pa se odločevalci in potencialni kandidati za bodoče vlade kljub vsemu obnašajo, "kot da ne bodo nikoli stari". "Ali pa kot da bo kmalu veljavni Zakon o dolgotrajni oskrbi naredil potrebne premike in odrešil državo socialnega 'bremena'," je še dodal Ristov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 06:55 23.marec 2022.

    Saj bo prišel Pudelj in pomahal pod balkoni DOS in sirotinja mu bo zaploskala .