Slovenija
2147 ogledov

Bešič Loredan o stavki zdravnikov: "Gre res za izjemno kontradiktornost."

Danijel Bešič Loredan, Aleš Šabeder Anže Petkovšek Novinarska konferenca, na kateri je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan skupaj s svojima svetovalcema Tjašo Vidic in Alešem Šabedrom predstavil ožjo ekipo in načrt dela.
Minister za zdravje o napovedani stavki zdravnikov.

"To je že druga napovedana stavka Fidesa v sedmih mesecih te vlade, zanimivo, ko je SDS na vladi, ni nikoli nobene napovedane stavke," pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Stavka bo potekala 11. januarja, toda če zahtevam ne bo ugodeno, bodo zadeve prisiljeni zaostriti, je sporočil glavni pogajalec Fidesa Gregor Zemljič. 

Zahteve Fidesa

Med drugim zahtevajo, da se vlada jasno opredeli, da za nevzdržne razmere v zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki in da obsodi kakršno koli obliko nasilja nad zdravniki in zdravstvenim osebjem in da zdravnike kot nosilce zdravstvene dejavnosti vključi v reformo in oblikovanje boljšega in dostopnejšega javnega zdravstvenega sistema. 
Druga zahteva je takojšnja naslovitev plačnih nesorazmerij znotraj zdravstvenih timov brez novih ustvarjanja novih nesorazmerij z enakim dvigom plač za vsa delovna mesta za pet plačnih razredov z realizacijo. Zahtevajo še začrtanje karierne poti zdravnikov in prenos napredovanj. Ključno se jim zdi tudi dosledno upoštevanje standardov in normativov, pa tudi vzpostavitev pravnih podlag za nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov, ki te normative presegajo. 

"Gre res za izjemno kontradiktornost"

"Zanimivo je, da je bila izjava v kontekstu zgodbe, da je glavni odbor Fidesa odločitev o stavki sicer sprejel v začetku decembra, ker zdravniki s ponudbo vlade o odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigom plač niso zadovoljni, ker ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikom ponuja bistveno višji dvig kot izkušenejšim. Gre res za izjemno kontradiktornost," pravi minister. 

"Stavka je nepotrebna, Fidesu je bila ponujena roka"

"Razumel bi, da bi napovedali stavko, če bi bili 1. aprila in mi ne bi izpolnili obljube," pravi Bešič Loredan, ki ocenjuje, da gre za nepotreben pritisk. "Sem mnenja, da je ta stavka povsem nepotrebna, Fidesu je bila ponujena roka," je dejal. Poudaril je, da je vlada že pred prvo napovedano stavko pa tudi ob podpisu dogovora Fidesu ponudila točno to, kar zdaj zahtevajo v Fidesu. "Da stopimo skupaj in preprečimo izredne razmere v zdravstvu. Vlada se je zavezala, da bo oblikovala zdravstveni steber, ta zaveza velja do 1. aprila. Nikoli nismo na strani vlade ali ministrstva za zdravje rekli, da so zdravniki ali zdravstveni delavci odgovorni za nastale razmere v zdravstvu. Gre za sistem, ki je prišel do točke, kjer je."

Kršitev stavkovnega sporazuma?

"Karierna pot, zaveze o prenosu napredovanj, standardi in normativi so zaveze vlade, ki jih bo opredelila v zdravstvenem stebru in to je tematika zdravstvenega stebra, tako da tukaj s strani ministrice za javno upravo in iz moje strani mislimo, da gre celo morda za kršitev stavkovnega sporazuma, razen v točki 2, kjer Fides zahteva enak dvig za vse zdravnike in zobozdravnike," pravi Bešič Loredan. 

 

 

 

Komentarjev 35
  • nostradamus 11:31 22.december 2022.

    vsa cast pravim zdravnikom ki jim je pacient na prvem in denar na drugem mestu o loredanu kot ministru pa simislim svoje kot minister se fusa v privat sektorju in to naj bi bil minister ki bo uvedel red v zdravstvo ?

  • bobubob 09:40 22.december 2022.

    Kakšno kontradiktornost je šele ta t.i. stroka izkazala med nedavnim kovidnim nasiljem !

  • lojs 14:30 21.december 2022.

    kdo bo torej naredil red, kdo ima tisti bič, mogoče kakašna domina z bičem? dejte že nehat s tem redom, res ste otročji in neuki, premitivni in nepismeni