Slovenija
10804 ogledov

Bešič Loredan predstavil korenite spremembe v zdravstvu

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Predstavniki ministrstva za zdravje z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom na čelu so izvajalcem v javnem zdravstvu prestavili obsežen nabor ukrepov in rešitev, ki so uvod v zdravstveno reformo.

"Ekipa ministrstva je dokazala, da zna v zelo kratkem času pripraviti zelo dobro vsebino," je po posvetu povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "Želimo poudariti, da imamo vse zakonske podlage in vsa orodja, da se v sistemu lahko naredi vse."

"Ne bomo čakali do konca mandata, začenjamo zdaj"

"Moja prisotnost tukaj je dokaz zaveze vlade, da takoj na začetku mandata začnemo s konkretnimi koraki v zdravstveno reformo," je dejal predsednik vlade Robert Golob, ki se je prav tako udeležil posveta.
"Pot ne bo kratka, mogoče bo trajala tri leta, mogoče cel mandat, a s prvimi koraki smo začeli. Ne bomo čakali do konca mandata in obljubljali nemogoče. Začenjamo z majhnimi koraki, ker vemo, da nihče ni nezmotljiv in bo kakšen korak lahko šel tudi v napačno smer. Želimo, da hitro popravljamo in se ne ustavljamo."

Golob: Denar mora slediti bolniku

Golob poudarja, da je najpomembnejša naloga, da končno začne denar slediti bolniku. "Da dejansko vemo, kje se določene storitve opravljajo, koliko jih opravlja in kje moramo sistem nadgraditi, da bomo čakalne vrste skrajšali."

Direktorat za digitalizacijo v zdravstvu je tako v zadnjih treh tednih s pregledom čakalnih seznamov te skrajšal za 23.000 bolnikov. "Ti ljudje ali niso obstajali, ali so bili v vrsti v preteklosti ali so celo že umrli," je povedala Alenka Kolar iz ministrstva za zdravje.

Čakalni seznami so polni človeških napak in napak zaradi informacijske tehnologije. V seznamih se pojavljajo tudi ljudje, naročeni na datume, ki so že minili. "Ocenjujem, da je takih IT napak v čakalnih seznamih še trikrat toliko," meni Kolarjeva. 
"Prevzeti morate odgovornost, da s pomočjo programerskih hiš očistite čakalne sezname, da pridemo do dejanske številke, koliko ljudi čaka," je pozvala direktorje zdravstvenih ustanov. 

"Po dolgem času so viri za zdravstva na voljo"

Minister od zdravstvenih zavodov pričakuje tudi povečan obseg dela, ki bo plačan v celoti. Za to je predvidenih 100 milijonov evrov. “Po dolgem času so viri za zdravstva na voljo, vlada jih ne bo omejevala,” je zagotovil Golob in ter direktorje pozval, da sodelujejo pri spremembah. “To je edini način, da spravimo sistem na raven, ki si jo zaslužite vi in pacienti.”

"Povedano je bilo, da bomo lahko z lastnimi zaposlenimi sklepali podjemne pogodbe, kar je v redu, seveda pa bodo tukaj velike omejitve, s katerimi bomo sploh lahko sklepali," pravi direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan. Številni zdravniki imajo namreč že sklenjene pogodbe pri drugih izvajalcih, prav tako se bolnišnice spopadajo s pomanjkanjem kadra.

Za družinske ambulante, ki bodo povečale obseg dela, je predviden dodatek v višini 2 tisoč evrov za vsakega zaposlenegav ambulanti, dodatek bo vezan na višjo glavarino in dodatne storitve. Medicinske sestre bodo dobile večje kompetence. 

Če se čakalne dobe ne bodo proporcionalno hitro krajšale, bodo pozvali zasebnike, da se vključijo v izvajanje storitev, pogoji zanje pa bodo enak kot v javnem zdravstvu. 

Člane svetov zavodov bo imenovala vlada

Upravljanje zdravstvenih zavodov bo skoraj v celoti prevzela vlada. Predvidene so menjave v vseh zavodih, do konca mandata bodo ostali le predstavniki zaposlenih. Večino članov svetov javnih zdravstvenih zavodov bo po novem potrjevala vlada. Tako bo tudi predstavnike Zavoda za zdravstveno zavarovanje po novem na predlog ZZZS imenovala vlada, pred tem pa jih je ZZZS imenoval brez vladne potrditve.

Gre za novost, ki jo uvaja julija sprejet interventni zakon v zdravstvu. Ta uvaja tudi spremembe pri notranji reviziji in nadzoru zavodov. A interventni zakon je šele prvi korak, poudarja minister. Do marca prihodnje leto pripravila bo strokovna skupina pod vodstvom nekdanjega zdravstvenega ministra Dorijana Marušiča pripravila predlog reforme zdravstvenega sistema. 

Prav tako bo vlada potrjevala predloge za imenovanje svetnikov nevladnih organizacij s področja pacientovih pravic, pa tudi lokalne skupnosti. Sprememb pa ni pri predstavnikih ustanovitelja, vlada jih bo še najprej potrjevala na predlog zdravstvenega ministrstva.

"Uredili bomo plače mladih zdravnikov"

Minister Loredan je obljubil, da bo vlada pripravila izhodišča za pogajanja v javnem sektorju in uredila plače mladih zdravnikov in zdravnikov v 57. plačnem razredu, ki je zdaj za zdravnike najvišji možen. 

Jesenski ukrepi proti covidu

"Kar vam danes prikazujemo je želja, da to jesen in to zimo skozi težke čase, ne samo, kar se tiče draginje, ampak tudi, kar se tiče epidemije in utrujenosti zdravstvenega sistema po dveh težkih letih, da pridemo to jesen in zimo z odprto družbo, storitvami, ki bodo na razpolago vsem," je udeležencem dejal minister za zdravje. Drugi del posveta je bil namenjen strategiji obvladovanja covida. NIJZ je za jesen pripravil dvofazni sistem ukrepov, ki se bo spreminjal glede zasedenost postelj na intenzivnih oddelkih. 

Kot pravi Bešič Loredan pa so pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, za katerega upa, da ga ne bo potrebno uporabiti. "Če pride do tega, je sistem pripravljen, na ministrstvu za zdravje in na vladi smo pripravljeni, da bomo odreagirali, če bo potrebno." Loredan je poudaril še, da ne bo kaznovalne politike, ukrepov vlade in kakršne koli druge prisile glede izvajanja ukrepov za preprečevanje covida. 

 

 

Komentarjev 21
  • lojs 09:25 06.september 2022.

    ne vem kaj folku ni jasno ... ta dohtar bo eden prvih, ki bo zapustil to vlado ... rezat peruti zdravstveni korupciji je misija nemogoče ... korupcija za "posvečene" v tej gnili državi je način življenja in res je čudno, ...prikaži več da bi bilo ravno zdravstvo izjema ... ne bo šlo

  • Avatar luckyss
    luckyss 07:26 06.september 2022.

    Kako rešiti koruptivno zdravstvo na način, da bo to v korist tistim, ki jih plačujemo, torej narodu ?! V vsakem primeru težak zalogaj. Vsekakor pa to ne bo šlo na način, da se še naprej klanjajo farmacijskim lobijem in polnijo ...prikaži več svoje skorumpirane riti..Jesen prihaja in z njo prilika za zaslužek preko Pfizerja na račun zdravja državljanov...

  • bljitva 04:23 06.september 2022.

    jeclavec ne bo nič dosegel...nima šans...