Slovenija
2314 ogledov

Izstop iz WHO: "Širijo strahove, ki so popolnoma neupravičeni"

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Svetovna zdravstvena organizacija po epidemiji covida-19 pripravlja nov mednarodni dokument, zaradi katerega se pojavljajo zahteve po izstopu. Izstop iz SZO ni opcija, pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Nobena organizacija ne more prisiliti Slovenije in Slovencev, da uvedemo obvezno cepljenje za katero koli obolenje, ki se pojavi kot epidemija," pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na ministrstvu za zdravje so se odzvali na vse pogostejše pomisleke glede nove pogodbe, ki jo pripravlja SZO in in s tem v zvezi pozive k izstopu iz organizacije. 

Zahtevajo izstop iz SZO

Minuli teden je v Ljubljani potekalo Ljudsko srečanje za izstop Slovenije iz SZO, kjer so se ukvarjali predvsem z vprašanjem, zakaj bi tako težko pridobljeno suverenost, tako želeno samostojnost, možnost odločanja izročili v roke megakapitala? 

Srečanje je organiziral Srečko Šorli, sodelovali so še Karel Gržan, Anton Komat, Biserka Ilin, Živan Krevel, Branko Gradišnik, Tomaž Makovec in drugi. 

Dokument bo zavezujoč po implementaciji v zakonodajo

"Naš namen je, da prekinemo nepotrebno nezaupanje in strah, ki se konstantno pojavlja v javnosti v povezavi z dogajanjem v Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO)," pravi Bešič Loredan. "Dokument SZO postane za Slovenijo zavezujoč šele, ko se ga ratificira v državnem zboru in se ustrezno implementira v zakonodajo," poudarja minister. 

"Vsi strahovi, da nam lahko kdorkoli odredi obvladovanje epidemije ali ukaže, kaj moramo delati in moramo brezpogojno upoštevati, ne držijo," pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Med epidemijo covida se je med državami članicami pokazala velika neenakost pri odzivu na krizo, težave so bile pri deljenju vzorcev patogenov, dostopnostjo do medicinske opreme ter pri komuniciranju z javnostjo, pojasnjuje Vesna Kerstin Petrič, ki je članica izvršnega odbora SZO.

Sporazum naj bi bil sprejet maja 2024 

SZO je na izrednem zasedanju decembra 2021 sprejel odločitev o sprejetju novega mednarodnega dokumenta. Izhodiščni osnutek mednarodnega sporazuma o pandemijah je bil javnosti predstavljen sredi februarja letos, v naslednjih tednih bodo potekala usklajevanja, maja bo objavljeno prvo poročilo o napredovanju, pogajanja pa se bodo začela junija. Nov mednarodni dokument naj bi bil sprejet maja 2024.

Logistiko bo prevzela SZO

Države članice se bodo morale zavezati, da bodo o novih patogenih in sekvencioniranju poročale takoj. Z novim sporazumom naj bi bila zagotovljena večja enakost glede pripravljenosti in odzivov na pandemijo ter tudi večja solidarnost med državami, oziroma globalno solidarnost. Za globalno dobavno verigo in logistično podporo držav bo skrbela SZO.

"Nič ne more iti mimo suverenosti držav"

"Gre za mednarodni projekt, ključna bodo usklajevanja v Bruslju, ker se bodo vse članice EU predvidoma poenotile. Nas bo predstavljala Evropska komisija. Karkoli se bo delalo in dogajalo, bomo sproti obveščali tako zdravstveno kot pravno stroko. Vse, kar se bo intenziviralo, bo javno objavljeno," zagotavlja minister. "Nič ne more iti mimo suverenosti držav," dodaja Kerstin Petrič.

Slovenija za članstvo v SZO letno plačuje okoli 45 tisoč evrov članarine. Članarina naj bi se v prihodnje zvišala. 

Kdo financira SZO

Zagovorniki izstopa Slovenije iz SZO poudarjajo, da se je narava te organizacije in njen način delovanja v zadnjih 15 letih spremenila predvsem v smislu financiranja. Po njihovem naj bi bila SZO več kot 80-odstotno financirana iz kapitalskih vložkov zasebnikov, ki naj bi imeli na delovanje SZO velik vpliv. 

Bill Gates prispeval za cepljenje

"Države članice so tiste, ki odločajo, kaj bo delal sekretariat, kaj so prioritete dela, so tiste, ki prispevajo sredstva, niso pa samo one tiste, ki prispevajo," razlaga Kerstin Petrič. "Res je, da so določene fundacije, veliko je govora o fundaciji Billa Gatesa, ki je prispevala sredstva za cepljenje. Veliko vprašanj se postavlja, ali je to transparentno, ali se ve, kam ta denar gre ali imajo te organizacije prevelik vpliv na sekretariat in njegovo delo," pravi Kerstin Petrič in dodaja: "SZO je organizacija, ki je ena najbolj preverjanih, saj gre a občutljivo področje zdravja, zato se finančni del zelo natančno preverja."

Komentarjev 6
  • vera23 18:19 20.februar 2023.

    In zdaj smo čisto pomirjeni. Če Loredan tako pravi, bo že res. Če ne, se bo pa opravičil....

  • Pišmevuh 15:34 20.februar 2023.

    A Uršula von poštena bo odločala. Geometrijo pa ji bo Annalena izrisala. Ne samo iz te greznice, takoj tudi iz terorističnega Nata.

  • dani5 14:40 20.februar 2023.

    Politična propaganda za ovce.