Slovenija
9328 ogledov

Bešič Loredan: "Stvari so pod nadzorom, ni izrednih razmer!"

Aleš Šabeder, Danijel Bešič Loredan Anže Petkovšek Novinarska konferenca, na kateri je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan skupaj s svojima svetovalcema Tjašo Vidic in Alešem Šabedrom predstavil ožjo ekipo in načrt dela.
"Še enkrat, epidemijo bo vodila stroka! Ne bomo več delali izrednih razmer, covid bo umeščen v zdravstveni sistem," glede nove strategije obvladovanja covid-19 sporoča minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Prvo navodilo pride jutri," sporoča minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. "To bodo jasna navodila, kako se covid pacienti obravnavajo."

Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci predstavil strokovno skupino, ki bo delovala v okviru ministrstva in se povezovala s strokovno skupino na NIJZ, ki jo vodi Mario Fafangel. V skupini so predstavniki primarne ravni, predstavniki bolnišnic, navadnih in intenzivnih oddelkov, mladih zdravnikov ter zdravstvene nege. "Gre za skupino strokovnjakov, ki bodo pokrili vsa področja zdravstvenega sektorja. Sestajali se bodo tedensko," razlaga Loredan. 

"Ne bomo več delali izrednih razmer, covid bo umeščen v zdravstveni sistem"

Mario Fafangel | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Gre za jasno razmejitev med skupino na NIJZ, ki jo vodi Fafangel in skupino na ministrstvu. Na ministrstvu je, da zagotovimo ustrezne kapacitete, pomirimo ljudi, ne delamo več izrednih razmer, ampak je naš namen ta, da covid uvrstimo v obstoječi zdravstveni sistem, da ljudem sporočimo, da smo pripravljeni tudi na najbolj črn scenarij, v kolikor bi se kasneje pojavil," pravi Loredan in poudarja: "Še enkrat, epidemijo bo vodila stroka!"

"Struktura bolnikov, ki so okuženi s Sars-CoV-2 virusom tekom epidemije spreminja, danes se pogosteje soočamo z bolniki, ki imajo drug zdravstveni problem in so ob tem okuženi s Sars-CoV-2 virusom. Pomembno je, da so vsi bolniki, tisti, ki imajo covid in tisti, ki ne, ustrezno in enakovredno obravnavani," je povedal vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Matjaž Jereb. "S koordinacijo dela v bolnišnicah in odpiranjem dodatnih kapacitet, namenjenih covid bolnikom, bomo usklajevale vse potrebe."

Naraščanje okužb: Ni izrednih razmer

Glede naraščanja okužb s covid-19 Loredan poudarja, da so stvari pod nadzorom. "Ni izrednih razmer, ni izrednega stanja, ni posebnega poudarka na covid, ampak je stanje, ki ga imamo pod nadzorom." 
"Cela Evropa gre skozi val epidemije, kjer se številke vedno višje in jih podpihuje veter omikron različic. Slovenija ni nič drugačna od drugih držav, nekatere države le prednačijo v razvoju tega vala," pravi prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel.

"Moramo pomiriti ljudi, Nič ne bo prepuščeno naključju in niti v enem trenutku ne bosta MZ ali NIJZ prepustila toku ali bolezni ali okužb, da gre mimo nas. Naša želja je, da se ljudje počutijo mirni in varni in da imajo občutek, da vedo, kaj delamo,” zagotavlja minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Ukrepi kot priporočila

Včeraj je bilo s testi potrjenih 1470 novih primerov covida. "Trendu naraščanja primerov ne sledi naraščanje števila bolnikov v bolnišnicah. Še vedno je to omikron.Tudi hudi poteki bolezni niso takšni, kot so bili predhodno,” pojasnjuje Fafangel. Da bi omejijili širitev bolezni, Fafangel priporoča nošnjo mask v zaprtih prostorih. "To lahko vsak naredi zase in za zaščito drugih." Priporočljivo je tudi zračenje prostorov, delo od doma ter cepljenje. Gre za ukrepe, ki niso obvezni, so pa priporčeni. Priporočeno bo tudi cepljenje, ki ne bo postalo obvezno. "Spremljamo stanje, scenarij ostaja nespremenjen," je še poudaril Fafangel. 

Matjaž Jereb, infektolog | Avtor: Ukom Matjaž Jereb, infektolog Ukom
Dve tretjini bolnikov na covidnih oddelkih je hospitaliziranih zaradi drugih zdravstvenih stanj, tretjina bolnikov ali celo manj pa ima v osnovi problem zaradi virusne okužbe, pojasnjuje Jereb. Covidnih pljučnic pri teh bolnikih v obliki, kot so bile v drugem, tretjem in četrtem valu, je zelo malo. “Če že, gre za imunokompromitirane bolnike,” je dodal Jereb. Tudi danes prevladujejo starejši bolniki, ki pogosto potrebujejo hospitalizacijo zaradi poslabšanja druge osnovne, kronične bolezni.

"To kar pravimo danes, bo veljalo za skozi, ne bomo spreminjali kriterijev, ne bomo spreminjali strategij iz tedna v teden," pravi minister za zdravje Bešič Loredan. 

Če bo potrebno, bodo paciente regionalno premeščali

Ivan Eržen | Avtor: Saša Despot Saša Despot
“Biti moramo pripravljeni. Vso energijo namenjamo pripravi in medsebojnemu povezovanju. Smo na istem čolnu, sodelovanje med nami je izjemnega pomena,” zagotavlja v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen.

“Iz vala v val virus ni bil enak in tudi bolezen je bila drugačna. Prizadela različne skupine,” je spomnil Robert Carotta, pristojen za bolniške postelje, torej prvi operativec.
“Sistem bo zapeljan bolj regionalno, vsaka bolnišnica bo morala zagotoviti delež postelj za covid bolnike. Ko bo bolnišnica presegla določen odstotek, bomo paciente premeščali. Na prestavitve se računa, upam pa, da jih bo čim manj,” pojasnjuje.

“Jesen gledamo v luči čim večje preventive, tudi s cepljenji, ne samo proti covidu, ampak tudi gripi in pljučnici,” dodaja Tanja Petkovič, predstavnica zdravnikov v domovih za starejše.

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 48
  • bobubob 15:25 06.julij 2022.

    Mi je prav vseeno, kdo me zastruplja - podkupljeni hlapčevski politiki ali enako kvalificirana takoimenovana stroka, bodisi zakonito ali protiustavno. Rezultat bo enak - pohabljeno prebivalstvo in nemiri. Milo rečeno. Naj se ne čudijo, če bodo želi, kar so sejali.....Janša ...prikaži večša je že 'obral' svoj pridelek, zanj pa je presetljivo zaenkrat 'plačal' še zelo malo...

  • Naklonsky 14:19 06.julij 2022.

    In v čem je razlika? Prelaganje NIJZ odgovornosti na zdravstvo? Aja, vlada nima kompetenc in nikakršne odgovornosti!

  • zelena19 13:49 06.julij 2022.

    A so se že kje zmanjšale čakalne vrste kot so obljubljali.