Slovenija
23516 ogledov

Bešič Loredan v solzah: "Govoril sem s svojci, ki so včeraj pokopali očeta in danes izvedeli, da je živ."

Bešič Loredan jok PrtSc
"Zgodba je pretresljiva, neverjetna. Ponoči sem dobil sporočilo, kaj se je zgodilo, takoj zjutraj so se začeli vrteti telefoni, z Alešem (Šabedrom) sva odšla v Celje, govorila s svojci obeh bolnikov," je dogajanje v celjski bolnišnici, povezano z napačno identifikacijo dveh bolnikov, opisal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

"Kot človek, zdravnik, podpredsednik vlade se svojcem opravičujem. Da se je to zgodilo v 21. stoletju, v dobi digitalizacije, je nekaj nedopustnega. Nekdo je včeraj pokopal očeta, danes pa izvedel, da je živ, drugi pa, da je mrtev," je pojasnil. 

Oba pacienta sta bila sicer iz doma premeščena z istim vozilom, oba sta bila nepokretna in premeščena v SB Celje. Eden je imel pljučnico, drugi okužbo sečil. V Celju je nato očitno prišlo do zamenjave identitete. 

Niso ga niti vprašali za ime in priimek

"En pacient je bil neodziven z demenco, drugi pogovorljiv, ni bil dementen, oba pa sta bila nepokretna. Ob premestitvi iz DSO v bolnico nista imela identifikacijske zapestnice, bila sta premeščena, kot je rutinsko - z izpisom zdravil in kratkim pojasnilom iz doma. Očitno pogovorljivega pacienta ni nihče vprašal za ime in priimek, nihče ni preveril identitete. Nihče ni pomislil, da bi poklical svojce, da bi se prižgala kakšna rdeča luč. Od tam naprej je šlo vse narobe," je nadaljeval Bešič Loredan.

Tretji dan je eden od pacientov umrl, transportirali so ga na sodno medicino, kjer prav tako niso ugotovili prave identitete in ga kremirali. Šele po prihodu drugega pacienta v dom je postalo jasno, da je prišlo do napake. 

"Kot ministru, podpredsednik vlade mi je nedojemljivo, imel sem pogovor s svojci, ki so včeraj pokopali očeta in danes izvedeli, da je oče živ. S človeške plati nesprejemljivo," je dejal. Ob tem je bil minister vidno razburjen in ni mogel več zadrževati solz.

Obljubil je, da bodo na ministrstvu in na vladi storili vse, da se v zdravstvenem sistemu kaj takega nikoli več ne zgodi. 

Svojcem niso dovolili obiska

Ogorčen je bil tudi, da svojcem ni bil omogočen stik z bolnikoma, kljub številnim prošnjam. Poleg tega sina umrlega niti niso obvestili, da je njegov oče kritično bolan, tudi po tem mu ni bilo ponudeno, da pride v mrliško vežico in se poslovi. "Izjave so si nasprotujoče, očitno je šlo za serijo dogodkov, dejanj, ki se v modernem zdravstvenem sistemu ne smejo zgoditi." Niti covid ni izgovor za omejevanje obiskov v takšnem času. Bolnišnice morajo po njegovem najti način, da so obiski dovoljeni, kakorkoli že, lahko tudi s skafandrom, je poudaril.

Sprejeli so odstop vodilnih v bolnišnici in napovedali vse potrebne ukrepe in postopke, vključno z izrednim strokovnim nadzorom. Vprašanj pa je še veliko - ali so ju že takoj na začetku zdravili z napačnimi zdravili? "Ne želim niti domnevati, da je oseba zaradi napačnega zdravljenja umrla. To bo pokazal strokovni nadzor," je poudaril minister.

Loredan Bešič je na novinarski konferenci poudaril, da je na mizi vse, tudi njegov odstop, če bo potrebno. O vsem skupaj je že obvestil premierja Roberta Goloba, s katerim pa se še nista uspela pogovoriti. "Če mi tak človek reče, prav je, da odstopiš, bom tudi odstopil," je pojasnil minster.

Kako so si sledili dogodki?

13. 9. ob 13. uri je DSO poklical v ZD Sevnica s potrebo prevoza dveh varovancev v SB Celje. Pacienta sta bila po posredovanju ZD Sevnica 7. 9. ob 16.55 iz DSO prepeljana v SB Celje. 9.9. ob 7.47 je bil družina enega od pacientov obveščena o smrti svojega očeta, ta isti dan so svojci – brez da bi ga videli –, prevzeli njegove osebne stvari.

13.9. ob 10.22 so bili svojci drugega pacienta obveščeni, da se bo oče vrnil v DSO. 

14.9., torej včeraj, ob 17.20 je bil ta pacient prepeljan v DSO, vrnjen nazaj, kjer pa so na podlagi zapestnice ugotovili, da se je vrnil napačen pacient.

Takrat so stekli postopki obveščanja, to je bilo včeraj od 17.30 dalje in danes zgodaj zjutraj, ko je minister prejel obvestilo o vsem skupaj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Kmodri 17:23 16.september 2022.

    Zemlja vse pokrije!

  • jakec42 08:18 16.september 2022.

    Verjetno so tudi zdravila zamenjali in je prišlo do smrti!

  • francek 20:05 15.september 2022.

    Marsikaj si privoščijo bogovi v belem pa nihče ne odgovarja.