Slovenija
19259 ogledov

Bešič Loredan: ''Želimo, da je covid endemično obolenje''

Danijel Bešič Loredan Vlada RS
Izrednih razmer ne bo več, je napovedal minister za zdravje.

Vlada je danes sprejela zakon, ki opredeljuje izhodno strategijo iz epidemije covida-19. Zakon ureja pravne podlage, na podlagi katerih bo covid-19 postalo endemično obolenje. Izrednih razmer ne bo več, je danes v izjavi za javnost uvodoma dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

''Zakon daje pravna navodila stroki, da vodi epidemijo, in ministrstvu za ukrepanje. Zakon ne določa, kateri ukrepi se bodo izvedli, daje pa pravno podlago stroki, da opravlja svoje delo in da ministrstvo to delo opravi,'' je dodal Bešič Loredan.

Spremembe na področju covid dodatkov, testiranja, izolacij, covid dodatkov in nagrajevanja delavcev

Izhodni covidni zakon, ki bo veljal do konca leta 2023, združuje nekatere rešitve iz interventne protikoronske zakonodaje od PKP 1 do PKP 10, sprejete v obdobju prejšnje vlade.

Zakon opredeljuje covidne dodatke, ki so v nominalnem znesku in enake za vse zdravstvene delavce, ki so v neposrednem stiku s covid pacienti.

Nadalje ureja pravne podlage za testiranje na covid-19. Kot je pojasnil Bešič Loredan, se s tem ne spreminja nič, ureja pa pravno podlago za sprejete odločitve NIJZ glede testiranja. Tako bo sedaj jasneje razvidno, kje je testiranje brezplačno in način njegovega vodenja.

Zakon naslavlja tudi problematiko izolacij in rdečih ter sivih con. Rdeče in sive cone v zdravstvenih zavodih zakon ukinja, zdravljenje bo potekalo na kohortnih oddelkih v izolaciji. Obenem zakon ukinja tridnevno bolniško odsotnost brez obiska zdravnika, skrajšuje čas trajanja izolacij in spreminja nadomestila za bolniški stalež. ''Izolacija je še vedno v breme države. Postopoma bo tudi to opuščeno,'' je napovedal Bešič Loredan.

Zakon v drugem delu ureja možnost nagrajevanja v javnih zdravstvenih zavodih, ki bo po napovedih imelo vpliv tudi na skrajševanje čakalnih vrst. ''S tem želimo ves zdravstveni kader zadržati v javnih zdravstvenih zavodih in narediti konec raki rani slovenskega zdravstva,'' je pojasnil zdravstveni minister.

Dodal je, da so bili na primarni ravni sprejeti tudi podzakonski akti interventnega zakona, ki skrajšuje čakalne vrste.

Zakon bo poslan v parlament po nujnem postopku, je še dodal minister za zdravje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • dare326 19:46 13.oktober 2022.

    Izrednih razmer ne bo več, pravi minister. Bill Gates je lani izjavil, da lahko pričakujemo še hujše viruse. Očitno je ta pomoril premalo ljudi. Minister pa nič.

  • fd6ed3e905bafe216a5ed40d8a388ad1e43fa35b 15:43 13.oktober 2022.

    NOTRI JE SKRITO OBVEZNO CEPLJENJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poglejte 15. člen, paragraf F.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 15:37 13.oktober 2022.

    Že preko 2 leti ni epidemije,pa še v času epidemije je ni bilo,marketing na cepivo je pa bil ja .Rezultati so pa danes porazni ,zbolevajo vsi enako kot kdajkoli prej,cepljeni še bolj .