Slovenija
14682 ogledov

Besna mama: Redarji se zjutraj spravljajo na starše

kazen redarji Saša Despot
"Redarji ob osmih zjutraj stojijo pred šolo in lepijo kazni na avtomobile staršem, ki nimajo kje drugje parkirati kot na pločniku," se priduša mami prvošolca.

Starši prvošolcev so dolžni svoje otroke pospremiti v šolo. V primeru, ko v okolici šoli ni dovolj parkirnih mest, je iskanje ustreznega parkirnega mesta ali čakanje na prosto mesto lahko velik podvig. 

"Sramota!! Da ljubljanski redarji ob osmih zjutraj stojijo pred šolo in lepijo kazni na avtomobile staršem, ki nimajo kje drugje kot na pločniku parkirati avta, ki prižgejo vse štiri žmigavce, da lahko z otrokom stečejo v šolo," je Mestno občino Ljubljana na jutranjo situacijo opozorila mamica prvošolca. Kot je zapisala, je tako moral otrok sam prečkati cesto, da ne bi zamudil pouka, sama pa je nato še 15 minut čakala mesto, kjer je lahko ustavila, da mu je lahko odnesla torbo. "Sramota!!! To je vaš doprinos k otrokovi varnosti v prometu??!! Nabirajte denar drugje!!" je še dodala. 

V Ljubljani lahko redarji v primeru nepravilnega parkiranja voznika oglobijo s 40 evri globe. 

"Ne stremimo k 'nabiranju' denarja"

Koliko kršitev je na takšnih lokacijah na Mestnem redarstvu MU MOL ne vodijo ločene statistike. Prav tako ne zaznavajo, da bi na kateri od lokacij v bližini šol ali vrtcev glede na opravljene nadzore prihajalo do več kršitev. "Lokacijam v bližini šol zaradi najšibkejših udeležencev v prometu sicer namenjamo posebno pozornost in izvajamo nadzor glede spoštovanja pravil in cestnoprometne signalizacije, nepravilnega parkiranja na šolskih poteh, pločnikih, prehodih za pešce, kolesarskih stezah, izvajanju nadzora nad prekoračitvami hitrosti skladno z omejitvami, omogočanju varnega prečkanja vozišč na prehodih za pešce. Poseben poudarek je namenjen tudi nadzoru določil 41. člena ZPrCP, in sicer vožnja z vozilom na prehodu za pešce - odstopanje prednosti pešcem, uporaba mobilnega telefona in varnostnega pasu," naštejejo.

"Nepravilno parkiranje v okolici šol ali vrtcev, kjer je največ otrok, je nesprejemljivo. Z nepravilnim parkiranjem vozniki zasedejo površine, ki so namenjene pešcem, torej tudi šolarjem. Če so te površine zasedene, so otroci primorani uporabljati poti, ki za njih niso najbolj varne. Dejstvo je, da ne stremimo k 'nabiranju denarja' temveč zagotavljanju varnosti, predvsem najšibkejših udeležencev v prometu," še poudarja mestno redarstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 51
  • ode 07:35 22.oktober 2019.

    Včasih smo hodili peš v šolo, mnogi tudi 5km daleč. Danes pa otroci na poti v šolo ne "smejo" narediti niti koraka peš.

  • JanaZek 09:42 21.oktober 2019.

    Primerek te voznice je najboljši prikaz egoizma, nestrpnosti, neolikanosti in nekulture srca do šibkejših. Še posebno do otrok, ki hodijo v šolo peš, po pločniku seveda.

  • MK 08:31 21.oktober 2019.

    še ena butasta sončkarica.... otroci, ki pa pridejo peš v šolo naj pa po cesti hodijo, da boš ti na pločnik pred šolo lahko parkirala. pa pejte prej od doma, parkiraj na bližnjem parkirišču in se sprehodi. očitno ti bo ...prikaži več dobro delo. zihr ima neko veliko kravo od avta in sploh ne vidi oba konca avta, bogvekaj je že sproti podrla pa še ve ne..