Slovenija
7642 ogledov

Besna: "To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda!"

Ljubljana Epa
Vsestranska umetnica Svetlana Makarovič je sporočila, da se zaradi torkovega dogajanja v nekdanji tovarni Rog odpoveduje nazivu častne meščanke Ljubljane. Kot je dejala za STA, je "globoko prizadeta in ogorčena nad neobzirno in surovo deložacijo stanovalcev Roga, še posebej zato, ker so bile nasilja deležne tudi živali, ki so tam imele zavetja".

Svetlana Makarovič je dodala, da česa takega ni pričakovala ne od podžupana Mestne občine Ljubljana (Mol) Janeza Koželja ne od nekdanjega načelnika oddelka za kulturo Uroša Grilca in ne od župana Zorana Jankovića. "To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda! Zato se z današnjim dnem odpovedujem naslova častna meščanka Ljubljane," je dejala. Po njenih besedah je zaradi torkovega dogodka "bilo in je še prizadetih ogromno ljudi in živih bitij".

Napovedala je, da bo svojo izjavo o odpovedi nazivu kmalu uradno posredovala občini.

Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava Mol zgraditi Center Rog, se je v torek zgodil protest po tistem, ko je Mol območje zjutraj prevzela v posest. Po navedbah Mola so na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja začeli rušitvena dela ter ekološko sanacijo območja, ki je degradirano in nevarno.

Uporabniki Roga so na kasnejši novinarski konferenci povedali, da je med rušilnimi deli prišlo do več težav, denimo neprimernega ravnanja z azbestom, ter da ni bilo dovoljeno, da bi iz prostorov pobrali svoje stvari.

Po dogodku je odvetnik Mola Jožef Klavdij Novak sporočil, da je bila Mol obveščena, da je Rog zapuščen. Odvetnik Rogovcev Zoran Korenčan pa je povedal, da glede posameznikov, ki so bili v torek v Rogu, ni pravne podlage, da morajo Rog zapustiti.

Rogovci sicer dobivajo izraze podpore, med drugim so jim jih izrekli lokalni odbor Levice Ljubljana, društvo Asociacija, Mirovni inštitut ter Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Predsednica komisije DZ za peticije Nataša Sukič (Levica) je zaradi dogajanja na tem območju napovedala sklic nujne seje komisije.

Mestna občina je z obnovitvenimi deli v Rogu začela leta 2016, a so bila tedaj zaradi nasprotovanja uporabnikov začasno ustavljena, leta 2019, ko so želeli nadaljevati, pa so jim to ponovno preprečili začasni uporabniki. Sledil je sodni spor z osmimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist Mola.

Komentarjev 37
  • milan41 09:50 22.januar 2021.

    KDO VAM JE DOVOLIL DA MI NA SVOJO ROKO ZAMENJATE NIK ! Kdo vam je dovolil objavo IMENA ! Koji vam je kurac ? Če mi takoj ne vrnete NIK, vam bom vse komentarje vsak dan zapolnil s tem besedilom !!!!!

  • milan41 09:50 22.januar 2021.

    KDO VAM JE DOVOLIL DA MI NA SVOJO ROKO ZAMENJATE NIK ! Kdo vam je dovolil objavo IMENA ! Koji vam je kurac ? Če mi takoj ne vrnete NIK, vam bom vse komentarje vsak dan zapolnil s tem besedilom !!!!!

  • milan41 09:49 22.januar 2021.

    Ljubljančani tisti ta pravi , želimo UREJENO Ljubljano , ne pa da se v Centru švercajo in spijo migranti in ostali prišleki v državo na črno . Ravno tako ne želimo klošarjev iz drugih krajev oz. regij ! Klošarji so ...prikaži večo pa vsi tisti , ki so bili v Rogu , naslove imajo pa drugje ! Ravno tako ne zbiralcev sekundarnih surovin in njihovih deponij v Centru mesta ! Ne želimo GRAFITOV - čačk - po mestu ! Mimogrede , kmetičem , ki se v LJ zgubljate , tu pa komentirate , ROG se ne ruši , samo pisarne !