Slovenija
6897 ogledov

Besni zapustili sejo

Ekonomski socialni svet Anže Petkovšek
Predstavniki sindikatov so danes zapustili sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri so usklajevali predlog petega protikoronskega zakona, ki ga bo zvečer obravnavala vlada. Predsednik Sindikata Pergam Jakob Počivavšek je za STA dejal, da "na vladni strani ni bilo pripravljenosti, da se uskladi še preostale člene, ki so ostali odprti".

Sindikati so predstavnikom vlade, ki so se udeležili seje, predlagali, da vlada danes sprejme le tiste ukrepe, ki so bili usklajeni s socialnimi partnerji, pri ostalih pa nadaljujejo s pogajanji in usklajevanji. Predlog so socialni partnerji začeli usklajevati v ponedeljek.

"Stališča vlade do tega vprašanja niti do drugih vprašanj, do katerih bi se vlada morala opredeliti, danes nismo dobili. Še več, nekateri členi, ki so bili po našem razumevanju že zaprti, so se danes znova vrnili na mizo," je dejal Počivavšek.

Med odprtimi zadevami je izpostavil vprašanje nacionalnega razpisa, ki bo zasebnikom v zdravstvu omogočil, da sodelujejo pri izvajanju storitev, financiranih iz javnih sredstev. Nasprotujejo tudi sistemu, ki bi izven plačnega sistema omogočil nagrajevanje le določene skupine v zdravstvu. Niso se strinjali niti s pogoji za izplačilo nadomestila za čakanje na delo. Potem ko so sejo ESS zapustili predstavniki sindikatov, se je ta tudi končala.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je ob prihodu na večerno sejo vlade v odzivu na odločitev sindikatov obžaloval, da so se predstavniki delojemalcev po "okoli 20 urah pogajanj na pogajalski skupini" odločili za tak korak. Po njegovih besedah je bilo skoraj štiri petine členov usklajenih, kar vidi kot "zelo dober uspeh".

Njegov predlog sklepa je bil, da so se na ESS z osnutkom zakonskega predloga seznanili in da vladi priporočajo, da predloge socialnih partnerjev čim bolj upošteva. A sindikati s tem niso bili zadovoljni in so želeli, da pogajanja nadaljujejo.

Cigler Kralj je ob tem povedal, da se kot minister in predsednik ESS trudi iskati ravnotežje med tem, da časovno kolikor se da hitro odgovorijo na potrebe trga dela, zdravstva in ostalih področij ter da na drugi strani v največji možni meri vključijo v pripravo socialne partnerje. Pripomnil je tudi, da je bila delodajalska stran pripravljena brez večjih pripomb sklep podpreti.

"Zadovoljni smo, da se čakanje na delo ne samo podaljša, ampak se podaljša ne glede na panogo," je po seji zakonski predlog vlade ocenil generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Izredno prizadeta namreč niso le podjetja iz turističnega in transportnega sektorja, temveč tudi nekatera izvozno usmerjena podjetja oz. podjetja, ki imajo nekatere druge specifike.

Vendar pa tudi Smole ni zadovoljen s celotnim izkupičkom pogajanj. Delodajalci so pričakovali, da bo vlada glede na obete in razmere zaradi epidemije covida-19 zamrznila rast minimalnih plač, saj je vsak dvig trenutno zanje nesprejemljiv. Nezadovoljen je tudi z neurejenostjo dela na daljavo, ki je v času epidemije pridobilo na veljavi, vendar pa bi moralo biti urejeno na delodajalcem in zaposlenim bolj prijazen način.

Razmeram bi morali prilagoditi tudi razporejanje dopusta in delovnega časa, da bi delodajalcem olajšali delo. "V času, ko bo delovnih mest vse manj, bi morali rešiti tudi vprašanje delavcev, ki so že izpolnili pogoje za upokojitev, pa še nadaljujejo z delom," je dejal.

Strinja se s predstavniki vlade, da se mudi s sprejetjem nekaterih ukrepov, ki so vezani na začetek veljavnosti, kot je čakanje na delo. "Vendar pa je odprta še vrsta vprašanj, ki nimajo te časovne komponente. Pričakujemo, da se bo takoj po sprejetju tega zakona začelo z usklajevanjem za šesti protikoronski paket," je poudaril. Tako bi imeli po njegovih besedah dovolj časa, da predloge ne uskladijo le z vlado, temveč tudi s sindikati.

Vlada ima predlog petega protikoronskega zakona na dnevnem redu za današnjo sejo, ki se je začela ob 18. uri. Med drugim zakonski predlog prinaša dodatek za delo zaposlenim, ki delajo v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, podaljšanje čakanja na delo ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka samozaposlenim, ki so zabeležili padec dohodka zaradi covida-19.

Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje, pa se s predlogom zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 tudi določajo ukrepi na področju zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture.

Na vprašanje, ali bo vlada danes besedilo zakonskega predloga potrdila, je Cigler Kralj odgovoril, da bodo besedilo podrobno pregledali in verjetno opravili dodatno razpravo, več pa bo lahko povedal po koncu seje.

 
Komentarjev 4
  • SVOBODA 20:58 23.september 2020.

    Vem rešitev....sindikati v petek na ceste z kolesarji...pa bo ! Pada vlada

  • migi 19:45 23.september 2020.

    Res nič novega...še večjo luknjo bodo izkopali.......ko že mislimo,da smo dosegli dno, pa vrtajo še naprej....ja, fino je s tujim k...em po koprivah mahat, nasrkamo pa mi...državljani!!!!!!

  • mirror 19:12 23.september 2020.

    Nič novega. Ko je JJ na oblasti, takrat sindikati delajo štalo.