Slovenija
77 ogledov

Bežigrajčani v smradu

Prostori MKT Printa v stečaju so sicer že v prodaji in zanje v stečajnem postopk Žurnal24 main
Rezek vonj barve. Odkar so tiskarno za Bežigradom spet zagnali, otroci zaradi smradu ne morejo ven na zrak.
Meritve. Poročilo podjetja Sinet. Direktorica Akane Urška Jež nam je poslala poročilo meritev, opravljenih 1. septembra lani. V poročilu je navedeno, da so v času merjenja tiskali od 25 do 30 tisoč reklamnih letakov na uro. Merilniki so izmerili v povprečju 49 mg skupnega organskega ogljika TOC v kubičnem metru zraka, dovoljena meja pa je 50 mg TOC v kubičnem metru zraka. Ježeva je sicer povedala, da bi lahko tiskali tudi 40 tisoč reklamnih letakov na uro.

Otroci ne morejo na svež zrak, saj jih zaradi smradu sili na kašelj, boli nas glava,” je bila ogorčena Nada Verbič, ravnateljica vrtca Jelka, v katerem opozarjajo na močno smrdeče barve oziroma izpuste iz bližnje tiskarne.“Zunaj sploh ne moremo biti, smrad pa se stopnjuje,” pravi. “Ko ne delajo, je vse v redu,” je povedala in dodala, da pred tem nikoli ni smrdelo.

Tiskarna je namreč na tej lokaciji že nekaj desetletij. V vrtcu so Mestno občino Ljubljana (MOL) zaprosili za začasno odredbo, s katero bi preprečili delovanje tiskarne do konca marca, vendar na MOL pravijo, da te težave niso v njihovi pristojnosti.


Smrdi zaradi reklam
Prostore MKT Printa v stečaju na Dunajski cesti 123 pa je lani najelo podjetje Akana, ki tako že približno eno leto tiska reklamne letake za več večjih slovenskih trgovskih podjetij, med njimi za Spar, Merkur in Hervis.

Direktorica Urška Jež je potrdila, da se že vse leto vrstijo klici bližnjih stanovalcev. Najprej so opozarjali na hrup iz tiskarne, nato pa v prepričanju, da sežigajo odpadke, že večkrat poklicali tudi Inšpektorat za okolje in prostor RS (Irsop). “Ko so prišli odgovori inšpektorata, da je s hrupom vse v redu, so prišli klici zaradi smradu,” je povedala. Smrdelo je tudi ob našem obisku, čeprav popoldne manj kot zjutraj, Verbičeva pa je zatrdila, da včeraj smrad niti ni bil najhujši.

Ježeva se je strinjala, da res smrdi, a meni, da bo žal tako tudi ostalo. “Vonj je, vendar proti vonju ni regulative, ki bi določala, kako naj se ga odstrani,” je dodala. Hkrati je poudarila, da izpusti niso zdravju škodljivi, po vseh meritvah, ki jih je opravilo podjetje Sinet, pa so bili v dovoljenih mejah. “Smrad je vonj barve, saj gre barva, da se vtisne na papir, skozi peč,” je pojasnila.

Delo smo dali 15 ljudem, ki so bili na zavodu, trudimo se, da bi se razširili.
Urška Jež, direktorica podjetja Akana

Irsop izmeril preveč
Pooblaščeni izvajalec monitoringa emisije snovi v zrak, ki je po naročilu Irsopa novembra 2010 opravil kontrolni monitoring emisije snovi v zrak, je v poročilu o teh meritvah zapisal, da emisijske koncentracije merjenih parametrov čezmerno obremenjujejo okolje,” pa so povedali na Irsopu. Njihovi inšpektorji so tiskarno obiskali že dvanajstkrat.

Nazadnje so Akani zaradi preseženih vrednosti izdali odločbo, da morajo do konca marca izvesti ukrepe za odpravo teh izpustov in z vnovičnimi meritvami dokazati, da so bili uspešni.

Ježeva je pojasnila, da so se izpusti začuda povečali ravno pri menjavi tiskarskih plošč, nakar so ugotovili, da so se narobe odpirale lopute dimnika. Napako so menda že odpravili, meritve pa naj bi ponovili v kratkem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.