Slovenija
27 ogledov

Bi preživeli noč med knjigami?

1/8
Žurnal24 main
V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje že tretjič zapored poteka mednarodni projekt Noč v knjižnici. Bedeli bodo tudi drugod po Sloveniji.
2. april, mednarodni dan knjig za otroke, ki obeležuje rojstni dan enega izmed največjih pravljičarjev vseh časov Hansa Christiana Andersena.

Na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena je mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke.

Mednarodnemu dnevu se vsako leto na pomlad pridružijo tudi ljubitelji in poznavalci mladinske književnosti in mladinski knjižničarji. Praznovanju se tako z različnimi prireditvami že vrsto let priključujejo tudi slovenske splošne knjižnice.

Slike noči, preživete v knjižnici, si lahko ogledate tukaj.

Noč v knjižnici
Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje se bo letos že tretjič pridružila mednarodnemu projektu Noč z Andersenom. Otroci bodo tako lahko prespali v knjižnici, se družili z vrstniki in uživali v glasbi ter pravljicah.

Pobudnik, organizator in koordinator tega projekta je knjižnica B. Beneše Buchlovana na Češkem, ki ga letos organizira že enajstič zapovrstjo.

Za sodelovanje smo se odločili zato, da našim otrokom ponudimo kvalitetno preživljanje prostega časa v knjižnici in seveda zato, ker je to oblika, s katero prispevamo k razvoju bralne kulture in spodbudimo zanimanje za knjigo in našo knjižnico ter dejavnosti, ki potekajo v njej.
Simona Solina, knjižnica Toneta Seliškarja

Ne bo pa trboveljska knjižnica edina. "V Sloveniji bomo tokrat bedeli na sedmih lokacijah. V Knjižnici Antona Tomaža Linharta Radovljica že šestič, tretjič v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje in Osnovni šoli (OŠ) ob Rinži Kočevje, prvič pa v Mariborski knjižnici, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica ter OŠ Stara Cerkev. Trenutno je vseh sodelujočih knjižnic več kot tisoč," nam je povedala Simona Solina, v. d. direktorice Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje.

Priprave potekajo že cel mesec
Priprave na Noč v knjižnici trboveljski knjižnici vzamejo približno mesec dni priprav, "zadnjih 14 dni je še posebej aktivnih, ko se program, ki ga sestavimo, preveri in dodela v popolnoma izvedljivo obliko."

Otrokom in vsem sodelujočim ponudimo kulturno zabavo, ki nudi tudi delček izobraževanja.
Simona Solina, knjižnica Toneta Seliškarja
Zanimanje ogromno
Noč v knjižnici Toneta Seliškarja lahko skupaj s knjižničarkami preživijo otroci od  9. leta starosti dalje. " Odziv otrok je vsakič ogromen, tako da povpraševanje otrok in staršev presega naše razpoložljive kapacitete za tovrstno druženje v knjižnici. Odziva smo izredno veseli, saj dokazuje, da zanimanje za branje, knjigo in knjižnico še vedno obstaja oziroma celo narašča,"  pove Simona Solina.

Za otroke, ki se bodo odločili, da bodo noč preživeli v knjižnici v Trbovljah, bodo letos skrbele 4 knjižničarke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.