Slovenija
11504 ogledov

Bi radi dobro službo? Vlada bo v kratkem zaposlila množico ljudi!

Javna uprava Profimedias
Vlada je danes v osrednjih časnikih in na svoji spletni strani objavila poziv za sodelovanje pri projektu predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Poziv je odprt do 20. decembra, z njim pa skuša pridobiti nabor možnih kandidatov, ki bi jih takoj ali po dogovoru zaposlila za določen čas oz. najdlje do 31. marca 2022.

Vlada od kandidatov pričakuje najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih prve stopnje oz. izobrazbo, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi, pridobljeni po študijskih programih prve stopnje (za uradniška delovna mesta), imajo najmanj peto stopnjo izobrazbe (za strokovno-tehnična delovna mesta), imajo najmanj sedem mesecev delovnih izkušenj, govorno in pisno obvladajo najmanj angleški jezik, zaželeno pa je znanje tudi drugih tujih jezikov.

Kandidati morajo biti slovenski državljani, ne smejo biti v kazenskem postopku in zoper njih ni vložena pravnomočna obtožnica, o čemer priložijo pisno izjavo, h krajšemu motivacijskemu pismu pa morajo navesti tudi, katero področje dela jih zanima. H kandidaturi morajo priložiti tudi življenjepis Europass, je navedeno v pozivu.

Podrobnosti so na voljo na tej povezavi.

Po neuradnih informacijah vlada za predsedovanje išče predvsem mlajše kadre s perspektivo kasnejšega sodelovanja. Izbor naj bi sledil predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Predsedovanje Svetu EU države članice unije izvajajo po načelu polletne rotacije. Posamezno predsedstvo v šestmesečnem obdobju vodi sestanke na vseh ravneh Sveta EU in ga predstavlja v razmerju do drugih institucij, vodi pa tudi sestanke, ki na neformalni ravni potekajo v predsedujoči državi.

Slovenija bo predsedovala Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Bistvena za uspešno izvedbo predsedovanja je tudi zaposlitev oseb, ki bodo izvajale naloge v zvezi s predsedovanjem. Poseben izziv so delovna mesta, neposredno povezana z nalogami in delovnimi področji ministrstev in vladnih služb, še zlasti na področjih evropskih vsebin in odnosov z javnostjo, organizacije dogodkov in promocije države ter prevajanja in tolmačenja.

Za predsedovanje bo predvsem treba okrepiti stalno predstavništvo Slovenije v Bruslju, kjer naj bi potrebovali okoli 200 do 220 diplomatov in drugih kadrov. Trenutno je na stalnem predstavništvu okoli 70 zaposlenih, kar pomeni, da se bo število osebja na predstavništvu za čas predsedovanja praktično potrojilo.

Kot je za STA pojasnila vodja projektne skupine za koordinacijo priprav in izvedbe predsedovanja Goranka Krošelj, bodo v Bruselj napotili pretežno že zaposlene v državni upravi, ki imajo večletne delovne izkušnje. Je pa res, da za nekatera delovna mesta ekspertov v državni upravi ni, zato si bo vlada za ta področja prizadevala pridobiti maksimalno kvalificiran kader, je dodala.

Prva manjša skupina za predsedovanje je bila v Bruselj že napotena, v začetku prihodnjega leta naj bi se jim pridružila večja okrepitev, vsi strokovni kadri pa naj bi bili v Bruslju do začetka julija 2020, torej dobro leto pred predsedovanjem. V letu 2021 naj bi se jim pridružilo še administrativno osebje.

Zaradi večjega števila zaposlenih se bo predstavništvo v Bruslju začasno preselilo v najete prostore. Selitev je predvidena prihodnje leto, novi prostori pa so blizu sedanjim.

Ministrstva naj bi sicer sprva, kot navajajo neuradni viri v Bruslju, večinoma iskala kadre znotraj resorjev. Razlog za iskanje kadrov zunaj sistema državne uprave naj bi bil poleg pomanjkanja ekspertov na posameznih področjih po navedbah neuradnih virov v Bruslju tudi v tem, da predvsem med starejšimi zaposlenimi ni pretiranega interesa za napotitev Bruselj.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 5
  • Avatar vec
    vec 11:19 07.december 2019.

    HAHA tole mi da občutek da bodo kmalu predčasne, ker ko se začne kadrovat za ven in v zvezi eu, je to znak da se pripravlja teren za te ki bodo naenkrat ostali brez službice v JU, pa jih je ...prikaži veče treba nekam porinit, dejte jh na zavod, in boste vidli kako hitro se bo dvignil transfer socijalna in nadomestilo za brezposelne :) koj bo minimalac :)