Slovenija
59000 ogledov

Ali nas za prvi maj čaka presenečenje?

Izola Saša Despot
Obalno-kraška regija je bila že včeraj in bo skoraj gotovo tudi danes v rumeni fazi epidemije, kar pomeni, da bi bile lahko prihodnji teden odprte tudi turistične kapacitete. Tako namreč določa vladni semafor. Celotna država je sicer še v oranžni fazi, da bi pred prvim majem izpolnili pogoj za rumeno fazo, pa ni mogoče pričakovati, saj je v bolnišnicah približno 150 preveč bolnikov s covidom-19, a blizu meje za rumeno fazo epidemijo je še nekaj regij.

Na ministrstvu za zdravje so nam včeraj na vprašanje glede odpiranja turističnih kapacitet odgovorili, da trenutno "potekajo pogovori z ministrstvom za gospodarstvo tudi glede turizma". Včeraj smo poročali, da bi šli Slovenci za prvi maj lahko v hotel na Hrvaško (ob povratku je potreben PCR test), medtem ko v Sloveniji ni mogoče najeti niti apartmaja. Ali se bo vlada odločila, da se v rumenih regijah odprejo turistične nastanitve, bo predvidoma znano danes popoldan ali zvečer. Upoštevali bodo tudi podatke, ki bodo objavljeni šele danes.

Po včerajšnjih podatkih sta manj kot deset odstotkov nad mejo za rumeno regijo še dve turistično zanimivi regiji, pomurska in goriška, ki sta le šest oziroma devet odstotkov nad mejo. Ni torej izključeno, da v primeru majhnega števila odkritih okužb jutri porumenita. Zelo blizu meje so še podravska, koroška in osrednjeslovenska regija, ki so 11, 14 oziroma 18 odstotkov nad mejo za prehod v rumeno fazo.

Med počitnicami zaprti v svojo regijo?

Edina rdeča regija ostaja primorsko-notranjska, kjer so imeli v zadnjem tednu povprečno 29 okužb na dan, da bi prišli v oranžno fazo pa bi jih morali imeti manj kot 26. Če tega mejnika ne bodo dosegli, bi lahko med prvomajskimi počitnicami edina zaprta regija.

Precej slabe so tudi razmere v zasavski regiji, ki je zaradi izbruha okužbe v domu starejših danes prav na meji med oranžno in rdečo regijo, če vlada ne bo upoštevala, da gre za omejen izbruh, bi tudi Zasavci počitnice lahko preživeli zaprti v regijo. Med slabšimi je še savinjska regija, a po naši oceni brez nevarnosti, da bi v kratkem postala rdeča.

Vlada bo o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden, odločala predvidoma danes popoldan. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je napovedala, da se bo sprostilo prehajanje med regijami. Zakaj se še ni, ni jasno, saj so v oranžnih regijah že ta teden odprti gostinski lokali in vrtovi, čeprav je to odpiranje tako kot prost prehod med regijami predvideno za oranžno fazo epidemije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
  • Dusan21 09:54 21.april 2021.

    Težko atletinja Nataša in prijateljica prsata Lidija, sta se odločili, da letos za praznike ostaneta doma v Sloveniji, dalmatinci niso več tisto kar so bili pred leti, v en glas pritrjujeta, gresta pa taborit pod vznožje dimnika Tež 5. Njun ...prikaži več namen je, da ga preplezata z notranje strani v dveh dneh, časomerilec na vrhu bo predvidevajo v STA-jusam Pavšič, ta bo podvig opisal v Guinesovi knjigi rekordov

  • rd2dmk2 09:28 21.april 2021.

    no ja prazniki so blizu, upajmo da Jelinčič ne uzame 2 maja do tacajt. in bo treba mal na dopust. sicer tale regija je kot aprilsko vreme, včeri črna, dona rumena. da nimajo kakšen oslovski sev, ki prihaja takole na ...prikaži več 6 ur pa zgine in pride. da se takole farbajo. gostinca pa žal , ne bo kruha iz te moke. podalpski narod bo odletel v mondene ( ne južne ) kraje. tako da obala bo dobila samo tiste, ki morajo na zavodu za zaposlovanje it na razgovor za delo.

  • PaPajapopi 09:10 21.april 2021.

    Vladni otroci se spet igrajo v peskovniku. KALIMERO - GO HOME ! ! !