Slovenija
512 ogledov

Bi si vtetovirali svastiko?

Nacist Shutterstock
Bralec nam je poslal sporočilo, v katerem se je zgražal nad fantom, ki je na svojem Facebook profilu objavil fotografije tetoviranja. Bralcu se je zdelo nedopustno, da si je mladenič na vrat dal vtetovirati svastiko, in pismo je končal z mislijo, kaj se dogaja z današnjo mladino.

Pa tatu svastike res že sam po sebi pomeni poveličevanje nacizma? Svastika je izhodiščno verski simbol, še danes se na primer ohranja v hinduizmu in budizmu, simbol pa je povezan s srečo, zdravjem in mirom. Negativno konotacijo je svastika dobila, ko jo je za svojo vzela nacistična stranka Adolfa Hitlerja, zaradi česar se je prvotni pomen zameglil in se povezuje predvsem s sovraštvom, diskriminacijo in antisemitizmom.

Veliko napačnih interpretacij

"Simboli so zelo pogosto napačno interpretirani in vse pogosteje povezani s sovraštvom. Enako velja za pentagrame, narobe obrnjene križe in podobno. Toliko napačnih interpretacij, da je groza. Konkretno se svastika kot tattoo pojavlja pogosteje pri tako imenovani skinhead subkulturi iz jasnih razlogov, vendar ni nujno vedno tako," pa nam pove ljubljanski tetovator Black.

Pravi, da sam veliko povpraševanja po tetoviranju svastik nikdar ni imel, vsak tetovator pa se do tetoviranja tega motiva opredeli po svoje.

"Nekateri svastike zavračajo, ker ne želijo biti povezani s tovrstno kontroverznostjo, drugi zaradi osebnih vidikov. Sam menim, da če se stranka v polnosti zaveda pomena simbola, ki ga želi nositi, pač opraviš delo. V končni fazi smo tattoo artisti umetniki, kot pove ime. Izvedemo delo naročnika po njihovih željah in pri tem ustvarimo umetniško delo čim višje kakovosti. Stranka, kar se tega tiče, sama nosi odgovornost. Če bi jaz nekomu naredil svastiko, to ne bi pomenilo, da sem pristaš sovražnega razmišljanja. V simbolih, slikah, tudi v črkah vidim umetnost, estetske lastnosti," nam še pove Black.

Če bi do njega prišla stranka, ki bi želela, da ji na vrat vtetovira svastiko, pravi, da bi ji svetoval previden razmislek o tej odločitvi. Ko pa pride do tetoviranja mladoletnih oseb, pa zahteva podpisano soglasje obeh staršev in z njimi opravi pogovor.

Hinduizem | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Vse odvisno od konteksta

Uporaba svastike je v Nemčiji prepovedana. Javno razkazovanje svastike je kaznivo tudi na Madžarskem, na Poljskem pa je zagrožene do osem let zaporne kazni. Pred leti pa so se pojavljale tudi pobude, da bi jo prepovedali po vsej Evropski uniji.

In kako je s tem v Sloveniji? "Obravnavanje nošenja nacističnih, četniških, ustaških in drugih uniform ter insignij na javnih prireditvah, ki bi bile lahko žaljive za širšo okolico in bi pri nekaterih ljudeh zbujale zgražanje, je mogoče obravnavati v okviru prekrškov zoper javni red in mir. Zlasti takrat, ko v okolici očitno zbujajo vznemirjanje ali zgražanje. V takih primerih praviloma ne moremo govoriti o konkretnem kaznivem dejanju," je za zurnal24.si pojasnila Vesna Drole, vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije. 

Pravne in tožilske prakse je na tem področju malo, policija pa v primerih zlorabe simbolov svastike sledi uradnemu stališču vrhovnega državnega tožilstva.

"Seveda je treba ob vsaki takšni kršitvi upoštevati vse okoliščine storitve, namen osebe, škodljive posledice, ki nastanejo. Tako je na primer nenamerno razkazovanje vtetovirane svastike na kopališču obravnavano popolnoma drugače kot pa pojav skupine pripadnikov, ki z namenom provokacije, oblečeni denimo v oblačila z neonacističnimi insignijami, žalijo čustva posameznih manjšinskih skupnosti," še pojasnjuje Droletova.

Komentarjev 4
  • tadej39 07:53 27.december 2019.

    Pravilno obrnjena svastika pomeni vse pozitivno na planetu zemlja zarotirana pa pomeni vojna vsem ljudem.

  • Dejan Jakac 02:06 29.maj 2017.

    https://www.slavorum.org/history-and-meaning-of-slavic-swastika-kolovrat/

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:31 04.junij 2012.

    Naj človek uživa,če mu je to v veselje,saj bi člani SDS-a.če ne bi blo sramotno vsi imeli na čelu vgraviranega Obritoglavca,obenem bi bla to tut članska izkaznica za SDS!