Slovenija
44 ogledov

Bi Tito res rekel, da so politiki vse zje...?

Tito fotomontaža Splet
Ker se bliža 25. maj, nekdanji dan mladosti, je lik maršala Tita ta teden zelo popularen. Po spletu je zaokrožila tudi šala, kaj bi Tito dejal sedanjim slovenskim politikom, če bi vstal od mrtvih.

V Kumrovcu, Titovem rojstnem kraju, se bodo kot vsako leto v petek zbrali privrženci Tita, da bi proslavili njegov rojstni dan oziroma dan mladosti. Tito je bil sicer rojen 7. in ne 25. maja, vendar je centralni komite zveze komunistične mladine Jugoslavije 25. maj določil kot dan proslavljanja rojstnega dneva tedanjega predsednika države. Tudi v Sloveniji bo potekalo več proslav, ena večjih bo kot vsako leto v Izoli.

Zgodovinar Jože Pirjevec, ki je napisal tudi knjigo o Titu, je včeraj za Žurnal24 pojasnil fenomen Tita: "Gre za nostalgičen spomin na mladost, ki je značilen za vsakega človeka. Verjetno pa tudi za obžalovanje za časom, ko je Jugoslavija s svojo samoupravo in neuvrščeno politiko izstopala v družbeni stvarnosti kot dežela, ki je posamezniku dajala samozavest in obljubljala, da bo svoje potenciale lahko udejanjil. Te perspektive nista ponujala ne realni socializem na Vzhodu ne kapitalizem na Zahodu. Prvi je propadel, drugi pa nas je popeljal v zagato, v kateri smo danes."

Komentarjev 35
  • Bogdan Krapez 14:02 25.maj 2012.

    in kaj je danes drugače

  • francek 06:27 23.maj 2012.

    V LETIH 2004-2008 JE BIL PUF SLO POVEČAN ZA 0,7 MILIJARDE EUR. POGLEJ SI STATISTIKO IN NE NAKLADAJ TISTO KAR SLIŠIŠ OD TOVARIŠEV. V TEM OBDOBJU JE BILA NAJVIŠJA GOSPODARSKA RAST POSLEDIČNO PA JE BILO ODPRTIH VELIKO NOVIH DELOVNIH MEST.

  • francek 06:11 23.maj 2012.

    VERJETNO BERE DELO, VEČER, DNEVNIK...