Slovenija
65 ogledov

Bi zastonj knjigo?

Otroške knjige Žurnal24 main
Ob svetovnem dnevu ljubljanska občina podarja otrokom knjige. Slovenci v povprečju sicer več porabimo za loterijo kot knjige.

Včeraj na predvečer svetovnega dneva knjige je po vsem svetu potekala Noč knjige. Ob svetovnem dnevu knjige pa bo danes ljubljanska občina določeno število knjig podarila mimoidočim otrokom med 10. in 18. uro v informacijski točki Zelene prestolnice Evrope pred Mestno hišo. Podarjali bodo slikanico Slovenske pravljice (in ena nemška) v stripu.

Med bralci nekoliko pod povprečjem Evrope

Slovenci smo med bralci v Evropi sicer nekoliko pod povprečjem. Sodeč po raziskavi Evrobarometer o dostopu do kulture in o udeležbi v kulturi, ki se je izvajala od aprila do maja 2013, je v zadnjih 12 mesecih pred anketiranjem je vsaj eno knjigo prebralo 67 odstotkov prebivalcev Slovenije. Najvišjo vrednost tega podatka je izkazovala Švedska (90 odstotkov), najnižjo pa Portugalska (40 odstotkov); povprečje za celotno EU je bilo 68 odstotkov.

Koliko porabimo za knjige?

Po zadnjih odatkih statističnega urada o porabi denarnih sredstev gospodinjstev za leto 2012 gospodinjstvo nameni za nakup leposlovnih in otroških knjig blizu 12 evrov, za izobraževalne knjige 19 evrov, za drugo literaturo pa 4 evre – skupaj 35 evrov. 

Grafika  | Avtor: Surs/Zurnal24 Surs/Zurnal24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.