Slovenija
26 ogledov

Bicikle so odklenili

Kolesa bodo vzdrževalci premeščali, če jih bo na kateri od postaj premalo ali pr Žurnal24 main
Izposoja koles. Sistem deluje, za pogovore o širitvi je še čas, pravi Janković.

Do zdaj se je za uporabo sistema izposoje koles Bicikelj registriralo več kot 1.600 ljudi, kolesa pa so lahko začeli uporabljati v četrtek. Zadnje tri postaje (pri tržnici Moste, na Vojkovi ulici in v Stožicah) od skupno 31 bodo uredili v enem mesecu, je ob odprtju povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Postavili bodo delavnico
Sčasoma bodo po njegovih besedah začeli pogovore za postavitev postaj na parkiriščih P+R in v trgovskih središčih. “Ampak za to imamo še čas,” je dejal župan.

Aplikacija za telefon
Informacije. Za uporabnike sistema Bicikelj bo na voljo aplikacija za pametne mobilne telefone All Bikes Now, s katero bodo lahko preverili, na katerih postajah so prosta kolesa in kje jih lahko pustijo.

Kolesa bodo vzdrževalci preverjali vsak dan, odprli pa bodo tudi delavnico. Kje bo, še ni določeno. “Možne so tri lokacije,” je povedal Marko Kolbl, direktor podjetja Europlakat in dodal, da se bodo odločili glede na potrebe.

Sistem izposoje koles je Europlakat vzpostavil v sklopu javno-zasebnega partnerstva z ljubljansko občino, stroški pa so 1,8 milijona evrov. Podjetje bo za delovanje in vzdrževanje plačevalo okoli 900 tisočakov na leto. Občina je prispevala 55 tisoč evrov, Europlakat pa je za 15 let poleg obstoječih 220 dobil 140 novih oglasnih panojev.

Na voljo je 300 koles s 600 parkirnimi mesti. Prva ura izposoje je brezplačna, druga stane en evro, tretja dva evra, vsaka naslednja ura pa štiri evre. Uporabniki se morajo pred uporabo registrirati na spletni strani Bicikelj.si, na informativnih točkah v mestu ali po pošti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.