Slovenija
22451 ogledov

BiH, Albanija, Grčija. Tresenje na poti k nam?

Potres v Albaniji Epa
Nekaj pojasnil glede potresnega dogajanja nam je podala dežurna seizmologinja na Agenciji RS za okolje.

V Albaniji, ki jo je včeraj prizadel katastrofalni potres, danes v prestolnici razglasili izredne razmere. Na zahodu Albanije so se tla stresla včeraj ob 03.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4.

Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini desetih kilometrov. Sledilo je 310 popotresnih sunkov, je poročala STA. Tresenje tal so občutili na celotnem Balkanu ter severozahodu Grčije in južni Italiji, pa tudi v Sloveniji.

Potres v Albaniji Potres Svet Ganljivi posnetki reševanja otroka

Včeraj dopoldne ob 10.19 je potres stresel tudi Bosno in Hercegovino, žarišče potresa je bilo v bližini Mostarja. Magnituda potresa je bila 5,4. Tudi to tresenje so čutili nekateri prebivalci Slovenije. Ali lahko do česa podobnega glede na dinamično dogajanje teh dni pride tudi pri nas? Dežurna seizmologinja Anita Jerše Sharma za naš portal pojasnjuje, da tudi na podlagi dejavnosti zadnjih dni potresa ni moč napovedati.

"Kljub številnim znanstvenim raziskavam v preteklih desetletjih se potresov zaenkrat ne da napovedati. Znamo pa oceniti, kako močni potresi se lahko zgodijo na nekem območju v izbranem časovnem obdobju - to je verjetnostno ocenjevanje potresne nevarnosti," poudarja Jerše Sharmova.

Ocene potresne nevarnosti so dostopne na spletni strani Arsa. Karta intenzitet je namenjena za uporabo v sistemu zaščite in reševanja, karta projektnega pospeška tal pa uporabi pri potresno odporni gradnji.

Arso, karte potresov | Avtor: Arso Arso

Arso, karte potresov | Avtor: Arso Arso

"Iz kart lahko preberemo, da je v Sloveniji največja potresna nevarnost na območju Zgornjega Posočja, Ljubljana z okolico in okolica Brežic. Zaradi velike gostote prebivalstva je najbolj ogrožena Ljubljana. Ker potresa ni mogoče napovedati, sta dosledno spoštovanje predpisov o potresno odporni gradnji in pripravljenost na potres edina načina, da posledice potresa omilimo," še poudari dežurna seizmologinja.

Na Arsovi spletni strani tako med drugim objavljajo tudi številne nasvete za ravnanje v primeru potresa.

Nasveti za primer potresa | Avtor: Arso Arso

Potres v Albaniji Žalostno Svet Pod ruševinami žrtev najbrž še več

Slovenija zbira in pošilja pomoč

Naša država bo sicer v Albanijo v okviru mehanizma EU za civilno zaščito napotila dva strokovnjaka za pomoč pri koordinaciji mednarodne pomoči pri odpravi posledic potresa. Napotitev je predvidena za 10 dni, je na današnji dopisni seji po poročanju STA sklenila vlada. Ob tem so z ministrstva za obrambo še sporočili, da bodo še naprej spremljali razmere v Albaniji po potresu in po potrebi predlagali dodatno pomoč.

Slovenska karitas je medtem pozvala k zbiranju sredstev za humanitarno pomoč ter obnovo domov tistih prebivalcev Albanije, ki so ostali brez vsega. Sredstva zbirajo na Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Potres Albanija, koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, Sklic: 00 626. Možno je tudi darovanje prejo SMS sporočila KARITAS5 na 1919 in tako prispevati pet evrov.

Potres v Albaniji | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Tupamaros 08:12 28.november 2019.

    Oh moj bog! Spet ARSO v duetu z žurnalom24.

  • Avatar Minovak
    Minovak 12:10 27.november 2019.

    In ravno čez najbolj potresno področje, si največji sovražnik Ljubljančanov, dovoli izgradnjo kanalizacije, ki bi zanesljivo počila in bi imeli poleg podrtih stavb, še uničeno pitno vodo. Samo zaradi nadutosti in grabežljivosti, ki krasijo župana se stvar dogaja, seveda z ...prikaži več podporo povsem zblojenih meščanov, ki jim ni mar za svoje otroke in vnuke.

  • sam50 11:16 27.november 2019.

    Če ne paničarite z vremenom in vardo je pa na vrsti ustrahovanje s potresom-stari pregovor pravi,da če nesrečo neprestano kličeš se ti bo tudi zgodila...čestitke paničarjem.