Slovenija
26 ogledov

Bije zadnja ura za pasijon in klobase

Škofjeloški pasijon Špela Mohorič
Unesco. Ministrstvo še vedno ni oddalo nominacije za seznam svetovne žive dediščine, časa vse manj.

"Priprava nominacij je v sklepni fazi. V tem tednu bomo gradivo pravočasno poslali na Unesco v Parizu," zatrjujejo na ministrstvu za kulturo (MK), kjer imajo le do torka čas, da vložijo dokumentacijo, s katero bi Škofjeloški pasijon in tradicionalno izdelovanje kranjskih klobas poslali v igro za Unescov seznam žive kulturne dediščine.

Denarja ne (nujno) več

Za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva tako izdelovanje klobas kot pasijon izpolnjujeta formalne pogoje, saj ju je država vpisala v nacionalni register žive dediščine ter ju razglasila za živi mojstrovini državnega pomena. "Z vpisom bi tako pasijon kot Škofja Loka postala širše mednarodno prepoznavna kot kulturno središče, ki ponuja izjemno avtentično izkušnjo doživetja žive kulturne dediščine," pravijo na Občini Škofja Loka. Na MK opozarjajo, da vpis avtomatično ne pomeni denarne podpore od Unesca ali države, a se takšni dogodki pri sofinanciranju projektov obravnavajo prednostno.

Komentarjev 1
  • ennanova 15:15 26.marec 2013.

    Velikonočno razmišljanje o vstaji in vstajenjuDobro vemo, kaj hoče kapitalizem od nas. In kdo je pripravljen zamenjati voljo kapitalizma za Očetovo voljo?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/883-velikonocno-razmisljanje-o-vstaji-in-vstajenju