Slovenija
9 ogledov

Bil je dehidriran in s povišano temperaturo, a je že v domači oskrbi

Otrok v avtu Shutterstock
Otrok, ki so ga ljubljanski policisti v sredo pozno popoldne rešili iz razgretega avtomobila, je že v domači oskrbi. Ob prihodu v bolnišnico je imel povišano telesno temperaturo in je bil dehidriran. Tam je ostal nekaj ur. Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Rajko Kenda opozarja pred neodgovornim ravnanjem staršev.

Kenda je za dejal, da se puščanje otrok v razgretem avtomobilu, kjer se lahko temperatura že po 10 minutah povzpne na 60 stopinj Celzija, večini ljudi zdi nepredstavljivo.

Vendar pa se to še vedno dogaja, tako da sklepa, da "tisti, ki to počnejo, očitno ne berejo časopisov in gledajo televizije", kjer se skoraj vsakodnevno opozarja na nevarnosti takšnega početja.

Starše bi morali o tem ozaveščati v šolah za starše

Po njegovem mnenju bi morali starše o takšnih nevarnostih dodatno ozavestiti bodisi v šolah, ki jih starši obiskujejo še pred porodom, ob vstopu v vrtec in ko pridejo na prvi pregled k pediatru.

Vidi pa Kenda pozitivno plat obveščanja medijev o teh nevarnostih tudi v tem, da so ostali ljudje postali zelo pozorni in občutljivi, če vidijo otroka samega v razgretem avtu. Policijo je namreč o otroku v vozilu obvestila mimoidoča občanka. Sedemmesečni dojenček naj bi bil v vozilu vsaj 20 minut.

Otrok se ni odzival na trkanje

Ker se otrok ni odzival na trkanje po steklu in klicanja, prav tako so opazili, da je premočen, so policisti razbili steklo in dojenčka rešili iz vozila. Otroka so nato prevzeli reševalci in ga odpeljali v bolnišnico.

Na Policijski upravi Ljubljana pa so potrdili, da glede staršev otroka zbirajo obvestila o sumu kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.