Slovenija
13 ogledov

'Bil je krasen človek in pogumen vojak'

1/2
Žurnal24 main
59-letni Josip Zagajski, ki so ga aretirali na vlaku pri Dobovi, naj bi hotel z bombami napasti pomembnejše slovenske politike, med drugim tudi premierja Boruta Pahorja.


Novica, da je 59-letni Josip Zagajski, hrvaški državljan in 90-odstotni vojni invalid aretiran v Sloveniji zaradi poskusa napada na slovenske politike ter posedovanja ročnih bomb, se je hitro razširila po Markuševački Trnavi, rojstnem kraju Zagajskega. „Zjutraj je bila pri merni policija in me spraševala o bratu. Povedal sem vse kar vem, toda nisem ga videl že dva meseca. Nisem vedel kaj se z njim dogaja in kje se nahaja, dokler me policija ni obvestila o dogodku. Že pred tem smo ga skušali priklicati na mobilni telefon, toda zaman,“ je za Večernji list povedal Stjepan Horvatić, polbrat Zagajskega. „Joža je bolan. To je posledica vojnih travm. Ne vem zakaj je to naredil,“ je še povedal Horvatić in dodal, da se je Zagajski po povratku iz Nemčije pogosto selil.

Zagajski se trenutno nahaja v zaporu na Povšetovi. © Žurnal24

 
Zagajski je bil med vojno ranjen v glavo in nima posttravmatske stresne motnje PTSP, temveč boleha za mnogo bolj kompleksno duševno boleznijo.

"Zgodba je napihnjena"
„Bil je krasen človek in pogumen vojak. Sumim, da je to resnično naredil. Menim, da je cela zgodba napihnjena,“ je povedal Mile Dedaković Jastreb , legendarni poveljnik obrambe Vukovarja. Dejal je, da je Zagajski v Vukovar prišel iz Zagreba, da bi pomagal pri obrambi mesta. Zaradi blokade, ki je trajala tri mesece, je v Vukovarju ostal pol leta. V taborišču v Sremski Mitrovici je Zagajski preživel devet mesecev.

Zasegli pet ročnih bomb
Pri Zagajskemu je policija našla pet ročnih bomb vrste M 75, ki jih je hotel sprožiti pred pomembnimi državnimi ustanovami v Ljubljani. "Po dosedanjih ugotovitvah je zelo velika stopnja verjetnosti, da je hotel to storiti, ko bi šel mimo kakšen pomemben politik," je pojasnil v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek . 59-letnik se trenutno nahaja v zaporu na Povšetovi.

Schengen ni zatajil
Goršek je pojasnil, da so 59-letnega Hrvata prijeli na podlagi schengenskega informacijskega sistema. "Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova se je pripeljal ob 18.53 uri. Pri prestopu mejne kontrole so policisti s pomočjo schengenskega informacijskega sistema ugotovili, da je nemška policija za njim razpisala ukrep prepovedi vstopa v schengenske države," je povedal Goršek.

 

Odlikovanje policistov

Policisti, ki so preprečil, da hrvaški državljan na postaji ni odvrgel bombe, bodo, kot so za zurnal24.si povedali na MNZ odlikovali v skladu s pravilnikom o priznanjih policije. Najverjetneje bodo dobili medaljo za hrabrost (6. člen pravilnika).

Obmejni policisti so nadaljnji postopek mejne kontrole opravili v prostorih policijske postaje mejne policije Dobova. "Ob postopku je bil vznemirjen, v določenem trenutku pa je iz žepa potegnil ročno bombo M75 in odvrgel varovalko ter zagrozil, da bo bombo vrgel na tla. Aktiviranje bombe je preprečil policist."  Kasneje so v njegovih oblačilih odkrili še štiri ročne bombe.

Bombe metal že v Nemčiji
Slovenski preiskovalci so nato s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja ugotovili, da je 59-letnik pred leti v Nemčiji že odslužil  devetletno zaporno kazen zaradi poskusa naklepnega umora z eksplozijo, ko je na turško potovalno agencijo vrgel bombo. Po prestani kazni v Nemčiji je bil izgnan nazaj na Hrvaško.

Po neuradnih podatkih naj bi priprti izjavil, da nosi bombo za slovenskega premierja, ostale pa naj bi namenil našemu parlamentu.

 
 

S slovensko policijo odlično sodelujemo. Takoj smo bili obveščeni o dogodku. Sedaj pa na prošnjo naših slovenskih kolegov opravljamo nekatere poizvedbe na Hrvaškem.

Krunoslav Borovec, hrvaška policija

 

59-letni Hrvat je imel pri sebi pet ročnih bomb. © GPU

 
Pahor in Kosorjeva že govorila po telefonu
Kot so izvedeli neuradno, naj bi se po telefonu že pogovarjala premier Borut Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor . Državljane obeh držav naj bi pozvala k strpnosti. Sicer pa je Kosorjeva ostro obsodila vsako obliko ekstremizma in grožnje z nasiljem, sama hrvaška vlada pa takega obnašanja tudi ne bo tolerirala. Zavzela se je tudi za popolno sodelovanje varnostnih organov in policije sosednjih držav.


EU zaskrbljena

Sinočnji dogodek že odmeva tudi v diplomatskih krogih Evropske unije. EU naj bi bila zaskrbljena zaradi poskusa bombnega napada v Ljubljani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.