Slovenija
19272 ogledov

Bilanca noči: Veter podiral drevesa, na terenu kar 114 gasilskih enot

Vetrolom veter neurje podrta drevesa
1/4
Današnja noč je minila mirno, najhujši vremenski scenariji se niso uresničili, kažejo podatki meteorologov in centra za obveščanje. Danes se bo čez dan delno razjasnilo. Proti večeru bo zapihal jugozahodni veter, ponoči pa bo dež od zahoda znova zajel vso Slovenijo, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

Vreme je preglavice povzročalo zlasti v petek do polnoči, drugi del noči pa je bil bolj miren, so potrdili na Centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Skupaj pa so v preteklih 24 urah v povezavi z močnim neurjem z vetrom, močnim deževjem in poplavami zabeležili skupaj 175 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Kranj (58), Nova Gorica (32), Slovenj Gradec (19), Ljubljana (15) in Koper (14).

Močan veter je podiral drevesa, in poškodoval drogove elektrodistribucije, zaradi česar je ostalo brez dobave električne energije več odjemalcev. Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalila več objektov, poplavila nekaj cestišč, zaradi razmočenosti terena pa se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Zaradi naraslih vodotokov je v naselju Podhom v občini Gorje narasla reka Radovna odnesla most, v Logu pod Mangartom pa je prišlo do onesnaženja potoka Roja, ki se izliva v reko Koritnico.

Na terenu je bilo aktivnih skupno 114 gasilskih enot, od tega 8 poklicnih ter službe komunale in cestnih podjetij. Gasilci so preventivno čistili prepuste meteorne vode, izvajali protipoplavne zaščitne ukrepe, polnili in nameščali protipoplavne vreče ter potopne črpalke, iz poplavljenih prostorov objektov izčrpali meteorno vodo, odstranjevali podrto drevje in zasilno prekrili poškodovana ostrešja objektov. Občanom, ki so ostali brez dobave električne energije, so pomagali z agregati, še kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

dež jesen | Avtor: Epa Padlo bo veliko dežja, predvsem na Gorenjskem. Epa

V petek so imeli zaradi zalivanja razburkanega morja težave tudi na Obali, opozorilne sirene pa so se sprožile v naseljih ob Dravi.

Ta je imela tudi ponoči in zjutraj visok pretok. Podatki Dravskih elektrarn pa kažejo, da je trenutno najvišji pretok pri hidroelektrarni Fala, in sicer 1582 kubična metra na sekundo, nekaj manjši pa je še pri Hidroelektrarnah Zlatoličje in Formin, kjer pa je v zadnji uri pretok nekoliko upadel.

Že v petek je uprava za zaščito in reševanje prebivalce na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Slovenj Gradec in Ptuj obvestila, da danes ne bodo izvedli običajnega mesečnega preizkusa siren z opozorilnim znakom. V primeru proženja siren na teh območjih ne bo šlo za preizkus, temveč za dejansko nevarnost.

Tudi dežurna meteorologinja na Arsu je za Radio Slovenija zjutraj povedala, da je noč minila mirno in se najhujši scenariji niso uresničili.

Prav tako bo današnji dan vremensko miren, do večera. Proti večeru bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo 8 do 15 stopinj Celzija.

vreme naliv dež | Avtor: Profimedia Profimedia

Ponoči bo dež od zahoda znova zajel vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem bo zapihal okrepljen južni do jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 7 do 14, v alpskih dolinah okoli 3 stopinje.

V drugem delu noči na nedeljo bodo sunki južnega vetra na Primorskem lahko presegli hitrost 70 km/h. Ob prehodu vremenske fronte v nedeljo zjutraj bo vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin bo do nedelje dopoldne padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, zato je Arso za del države izdal oranžno opozorilo.

V nedeljo bo sprva oblačno s padavinami in nevihtami, ki pa bodo do sredine dneva že ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter.

Zaradi poplavljenih cestišč pa je po državi še vedno zaprtih več cest, poroča prometnoinformacijski center.

Komentarjev 4
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:56 05.november 2023.

    ne morem uporabljat vaše spletne strani, ker mi reklame prekrivajo vsak vaš prispevek. Škoda, ker pretiravate se bom odklopila in odšla k bolj prijaznemu ponudniku. Posiljevanje bralca vas vodi v sivino ! Očitno ste na poti k prodaji zurnala.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:39 04.november 2023.

    Prva slika je iz amerike,joj,joj,a se nobenemu ne ljubi ven,in posnet eno realno sliko.

  • Grof 08:29 04.november 2023.

    Ironija, Golob prekvalificiral novinarje v vladne kelnarje, ni Janše, vrstijo se naravne nesteče, konkretnih novic o stanju in kaj se dogaja v politiki ni, edina rena tema, gasilci nas obveščajo odogajanjih v sloveniji, o vremenu pa nas podučujejo tv vremensrji ...prikaži več pobrani scedte, halo a smo selo, vas, ali kar Slovenijastan, dobro si zjebal Golob slovenijo, …