Slovenija
27 ogledov

Bili bi pravi telebani

Člani CI so skrbno spremljali več kot tri ure dolgo razpravo o razlogih za in pr Žurnal24 main
Svetniki so se strinjali, da je gradnja hitre ceste nujna, a razumejo tudi tiste, ki so proti.

Na seji občinskega sveta Laško je bilo burno kot že dolgo ne. Dobre tri ure so se namreč svetniki zamudili pri eni sami in hkrati prvi točki dnevnega reda, povezani z umestitvijo državne ceste tretje razvojne osi čez območje Občine Laško.

 

Laški gospodarstveniki so za

Kaže anketa. Občina Laško je vsem gospodarskim družbam v občini poslala anketo in več kot 90 odstotkov vprašanih je izrazilo potrebo po novi državni cesti, ki bi potekala v bližini Laškega, s pripombo, da je pri umestitvi treba upoštevati okoljevarstvene vidike in prednosti Občine Laško, ki je tako kmetijska kot tudi turistična občina. Rado Romih iz celjskega razvojnega centra Planiranje je svetnike pomiril, da predlagana trasa nikakor ni zadnja, in dodal, da je zanimivo, da od tam, kjer naj bi cesta potekala, dobivajo same pripombe, tam, kjer je ni, pa si jo želijo.

Nekateri krajani namreč zanjo nočejo niti slišati, zato so ustanovili tudi civilno iniciativo (CI), a večina svetnikov je umestitev trase vendarle zagovarjala in tudi podprla; želijo pa, da občinska uprava in župan pri pripravi optimalnega poteka trase v čim večji meri upoštevata pripombe krajanov in o vsem poročata občinskemu svetu. Nove optimizacije bodo predstavili že na oktobrski seji.

Negativne posledice

Najprej so svetniki prisluhnili argumentom CI, ki jih je predstavil njen predsednik Franci Vindišar. "Menimo, da Laško ne potrebuje hitre ceste, ker bi zaradi nje porušili 155 hiš, v zrak bi šlo vsako leto 34 tisoč ton ogljikovega dioksida, bistveno bi se povečal hrup, skozi naša pljuča bi skratka reševali tranzit med Balkanom in Evropo," je med drugim svetnikom dejal Vindišar in jih pozval, naj dobro premislijo, preden bodo rekli zadnjo besedo, saj poti nazaj ne bo.

Trezen razmislek

Razprava svetnikov je bila burna in zanimiva, izkazalo pa se je, da večina gradnjo ceste vendarle podpira. "Razumemo in podpiramo prizadevanja CI, a cesto potrebujemo, če ne takoj zdaj, pa čez nekaj let, saj bo promet še naraščal in bo vse huje," je bilo stališče večine. "Če bi si zdaj zaprli vsa vrata in bili proti, bi izpadli kot pravi telebani," je dejal svetnik Tone Turnšek in dodal, da v Evropi, če bi vsi delali tako, ne bi bilo niti enega kilometra avtoceste.

 

1523

podpisov občanov in občank, večinoma tistih, ki bi jih umestitev hitre ceste neposredno prizadela, je zbrala CI.

"Absurdno je, da za vožnjo iz Rimskih Toplic do Celja potrebujemo pol ure, nato pa še enkrat toliko do Maribora ali Ljubljane," je opozoril tudi Jože Senica. Dodal je še, da v Rimskih Toplicah nihče ni proti. "Vem, da bo cesta koga tudi prizadela, zato sem za trezno presojo za umestitev, nikakor pa ne proti," pravi Senica.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.