Slovenija
11686 ogledov

Bilo je le vprašanje časa: Sum na prvi primer opičjih koz tudi v Sloveniji

Maske na prostem Saša Despot
Portal N1 poroča, da so na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v ponedeljek popoldan preverjali prvi sum okužbe z virusom opičjih koz pri nas. Pojavil naj bi se pri moškem, ki se je vrnil iz tujine.

"Tega ne morem komentirati," je včeraj zvečer za N1 dejal Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) o podrobnostih ni želel govoriti, bodo pa pristojni več povedali danes na novinarski konferenci.

Do sobote je bilo v laboratorijih po svetu potrjenih že 92 primerov opičjih koz, še 28 je bilo sumov na to bolezen, navaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Primeri so bili potrjeni v 12 državah, ki za to bolezen niso endemične.

O opičjih kozah poročajo iz 12 držav, ki niso endemične za ta virus, v treh regijah WHO. Epidemiološke preiskave se nadaljujejo, a zaenkrat ni bila potrjena povezava s potovanji na endemična območja, je v soboto v sporočilu za javnost zapisala WHO.

Trenutne informacije kažejo, da so primeri v glavnem, ne pa izključno, prepoznani pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Pomoč so večinoma poiskali v zdravstvenih domovih. Okužbi naj bi bili sicer najbolj izpostavljeni tisti, ki imajo tesen fizični kontakt z okuženo osebo, ki že kaže simptome.

V zadnjem valu okužb doslej ni bil zabeležen primer smrti, povezan s to boleznijo. Zahodnoafriški tip virusa, ki je bil potrjen pri vseh odkritih primerih, namreč povzroča blažjo obliko bolezni.

A zaradi atipičnega širjenja bolezni WHO poziva h krepitvi ozaveščanja, intenzivnega prepoznavanja primerov bolezni ter izolaciji obolelih ob ustrezni zdravstveni obravnavi. Prav tako poziva k sledenju kontaktom za preprečevanje nadaljnjega širjenja.

Španija medtem preučuje skupek okužb z opičjimi kozami na priljubljenem turističnem otoku Gran Canaria, je sobotno poročanje časnika El Pais povzela nemška tiskovna agencija dpa. Do izbruha naj bi prišlo v okviru Festivala ponosa Maspalomas, ki se je na otoku dogajal od 5. do 15. maja in se ga je udeležilo okoli 80.000 ljudi iz Španije in drugih držav.

Virus naj bi odkrili pri moških iz Madrida in sosednjega otoka Tenerife, pa tudi pri Italijanih. Vsi so potrdili, da so se udeležili festivalskih slavij. V Madridu so že v petek zaprli tudi savno, ki je bila prepoznana kot možen prostor okužbe.

O prvem sumu poročajo tudi iz Grčije. Tamkajšnja nacionalna zdravstvena organizacija EODY je v soboto potrdila, da preiskujejo prvi morebiten primer okužbe, a ga še niso dokončno potrdili. Okužen bi lahko bil angleški turist, ki je bil z asimptomatskim spremljevalcem sprejet v bolnišnico Atikon.

 

 
Komentarjev 17
 • Avatar bobnar53
  bobnar53 05:52 26.maj 2022.

  Glede na to, da nas je twitopizdek zadnje dve leti jebal, kukr opice je še mal okuženih!!

 • Željko 10:04 24.maj 2022.

  Bogi pedri

 • pravičnik77 09:23 24.maj 2022.

  A Janšev upognjenec Krecko je že zahteval obvezno cepljenje z še nerazvitim cepivom cepivom? ali pa Poklikar, ali pa mogoče Hoks ali pa Tonin?