Slovenija
55 ogledov

Bioplinarna na Kozini

Hrpeljsko-kozinski župan Zvonko Benčič Midre od investitorja pričakuje, da bo pr Žurnal24 main
Predstavitev. Starman bo krajane s projektom seznanil v prihodnjih dneh.
             6,5
milijona evrov je ocena vrednosti investicije v bioplinarno, ki naj bi prinesla 20 delovnih mest.

"Organizirali bomo predstavitev projekta za krajane in jih povabili tudi na ogled podobne bioplinarne v Prekmurju, saj je tudi v našem interesu, da bodo vedeli, kaj se dogaja v njihovi bližini," zagotavlja Jože Starman, solastnik koprske družbe Napredne tehnologije, ki pri Kozini načrtuje gradnjo bioplinarne.

Nujno soglasje krajanov
Med bližnjimi krajani projekt namreč že vzbuja številna vprašanja. "Pričakujem, da bo investitor krajane celovito seznanil s projektom, njegovimi vidiki in učinki, oni pa naj odločijo, ali se strinjajo," pa poudarja Zvonko Benčič Midre, župan Občine Hrpelje - Kozina. Na občini so sicer že dobili vlogo za izdajo lokacijske informacije, ki pa jo bo moral investitor dopolniti.

Po lupo revizorjev
Ekološki posli. Jože Starman je prek povezanih podjetij tudi akter v podjetjih Adriasole in Ecoporto, ki se ukvarjata z ekološkimi posli v Luki Koper in sta se med drugim znašli pod drobnogledom posebne revizije poslovanja Luke Koper v času uprave Roberta Časarja.

Starman, sin znanega odvetnika Danijela Starmana, pojasnjuje, da je projekt trenutno v fazi pridobivanja projektnih pogojev in soglasij; naročena je že študija ocene vplivov na okolje. Bioplinarna naj bi sicer zrasla ob čistilni napravi na zemljišču, ki ga nameravajo odkupiti od Agrarne skupnosti Draga.

Kot surovino naj bi uporabljali pretežno silažno koruzo, tropine, sirotko, odpadno sadje in zelenjavo. Proizvedla bi 8.200 megavatnih ur elektrike, ki bi jo prodajali v omrežje, ter še enkrat toliko toplote, ki bi šla za lastne potrebe in sušilnico za predelan substrat, ki bi ga zbriketirali in prodajali kot gnojilo ali za kurjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.