Slovenija
18 ogledov

Birokracija odnaša pomočnike

slovenija 02.09.13, sola, prvi solski dan, solarji, starsi, otroci, prvosolcki, Anže Petkovšek
Ker so bili "premalo časa bezposelni", se ne bodo mogli ponovno vključiti v program.

Osnovne šole, ki prek javnih del zaposlujejo ljudi za pomoč učencem z učnimi težavami, se utegnejo konec leta znajti pred težavo: nekaterih pomočnikov, ki so jih zaposlili septembra, z novim koledarskim letom ne bodo mogli več zaposliti. Nov razpis za javna dela namreč zahteva, da so bili kandidati v preteklosti vsaj leto prijavljeni na zavodu. V predhodnem razpisu tega pogoja ni bilo oziroma so obstajale izjeme (mladi pod 30 let, Romi in invalidi), zato so bili nekateri na zavodu prijavljeni na primer 11 mesecev, kar pa jim ne omogoča kandidiranja na novem razpisu.

Dva primera

Težavo je več primorskih organizacij že naslovilo na ministrstvo za delo. Na eni izmed osnovnih šol imajo delavca, zaposlenega prek javnih del, ki pomaga bolni sedmošolki. "Deklica ima težave z ravnotežjem, vidom, fino motoriko, koordinacijo – pomočnik ves čas sedi ob njej pri pouku, zapisuje, jo spremlja na hodnikih, na kosilu in domov," pravijo na šoli. Ker je deklica precej ranljiva, je za to, da sta vzpostavila pravi stik, potrebovala kar nekaj časa. Po komaj štirih mesecih bi torej zaradi določil razpisa morali najti novega sodelavca.

Podoben primer je na Osnovni šoli (OŠ) Šturje v Ajdovščini, kjer so zaposlili "samo" 11 mesecev brezposelno osebo. "Že v preteklosti smo ugotavljali, da je sistem javnih del za šole manj primeren, ker se upošteva koledarsko leto, mi pa delujemo znotraj šolskega leta. Zdaj ne bi mogli niti obdržati iste osebe, saj to onemogoča razpis," pravijo na ajdovski osnovni šoli.

Kriv zakon o trgu dela

Ključna težava naj bi bil zadnji zakon o urejanju trga dela, ki dolgotrajno brezposelne opredeljuje kot tiste, ki so na zavodu prijavljeni več kot eno leto. Ali bodo šolam stopili naproti, smo povprašali ministrstvo za delo; odgovor pričakujemo v prihodnjih dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.