Slovenija
23 ogledov

"Biti zdravljen je pravica"

Operacija
1/34
Anže Petkovšek
Proti privatizaciji. Protestniki vladi dali dva meseca, da stabilizira javno zdravstvo. Sicer napovedujejo kolaps.

Shod je pripravila Iniciativa zdravnikov, podprli so ga tudi sindikati in civilno-družbena gibanja, ki se zavzemajo za ohranitev socialne pravičnosti zdravstvenega sistema. Prisotni so podpisovali proti uničenju družinske medicine.

"Vpliv lobijev prevelik"


"Od vlade zahtevamo, da pripravi zakonodajo, s katero se bo spodbujalo javno zdravstvo, in zagotovi, da gre denar bolnikom, ne pa lobijem," je bilo slišati med protestniki. "V zdravstvu obstajajo različni lobiji – od tistih, ki prodajajo drag zdravniški material, do farmacevtov in zavarovalničarjev. Če je na kupu toliko pijavk, zdravstvo pač propada," meni Ivan Bizjak iz Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva. Protestniki od vlade zahtevajo transparentno porabo javnega denarja, široko dostopen zdravstveni in zavarovalni sistem ter ničelno toleranco do korupcije.

"Vpliv lobijev je prevelik v zdravstvu. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje bi bilo treba ukiniti. Problem zdravstva je v tem, da zanj plačujejo bolniki in ne vsi ljudje," je dejal nekdanji minister za zdravje Dušan Keber.

Dušanu Semoliču, predsedniku Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se zdi pomembno, da podpremo shod, ki se zavzema za take spremembe v zdravstvu, ki bi bile v korist ljudi.

Med protestniki so tudi študenti medicine, ki jih skrbi neskladje med pomanjkanjem zdravnikom in tem, da se mladih zdravnikov ne zaposljuje.

"Nobena vlada noče urediti sistema. Pacienti morajo postati središče zdravstvenega sistema. Če ne dvignemo glasu, bo prihodnje leto propadel. Vlada naj ga do septembra stabilizira. Zahtevamo pravičen sistem zavarovanja, ki temelji na solidarnosti, konec korupcije in kazen za dokazano korupcijo. Če vlada noče, ne zmore, naj odstopi. Biti zdravljen je naša pravica," pa poudarja Danijel Bešič Loredan iz Iniciative zdravnikov.

"Zdravstvo, naša last"

"Tu sem, ker imam vsega dovolj, še posebej nepotizma v zdravstvu," pa nam je povedala Tatjana, udeleženka shoda. "Privatizacijo je treba ustaviti, preden bo prepozno. Kmalu si nihče več ne bo mogel privoščiti dopolnilnega zavarovanja. Niti tisti s povprečno plačo, le elita," pa meni udeleženka shoda Kaja. Še ena udeleženka meni, da se moramo za javno zdravstvo boriti zdaj, da ga bomo imeli takrat, ko ga bomo potrebovali.

"Javno zdravstvo je dosežek, ki mu elita ni dorasla," pa je zapis na enem od transparentov. Udeleženci shoda so se opremili s transparenti, piščalkami, kravjimi zvonci, udarjajo na lonce. Slišijo se vzkliki: "Zdravstvo, naša last!" Protestniki od vlade zahtevajo tako zakonodajo, ki bo vzpodbujala javno zdravstvo in da denar šel bolnikom, ne lobijem.

Vseslovenska ljudska vstaja opozarja, da letno zaradi korupcije ponikne med 500 in 700 milijonov evrov ter da je javno zdravstvo pred kolapsom. Pravijo še, da je sramotno, da morajo zaradi vročine posamezniki za svoje svojce v bolnišnicah kupovati klime: "Ko zbolimo, smo vsi le običajni ljudje. Politika nima tu kaj iskati."

Ministru se shod zdi smiseln

Minister za zdravje Tomaž Gantar podpira nekatere stvari, ki jih izpostavlja Iniciativa zdravnikov, zato se mu shod zdi smiseln. V shodu prej zaznava podporo delu ministrstva kot pa protest. Tudi na ministrstvu se namreč po njegovih besedah zavedajo korupcije v zdravstvu, želijo transparentno delo in javno zdravstvo.

"Shoda pa ne podpirajo dvoživke, torej vse tiste organizacije in posamezniki, ki so poslovno vpeti v zdravstvo in jim trenutna ureditev odgovarja za osebne in finančne interese, interese lobijev in njihovih žepov ter bančnih računov, posejanih po davčnih oazah," je na ponedeljkovi novinarski konferenci poudaril Peter Petrovčič iz gibanja VLV.

Čeprav se v Koordinaciji zdravniških organizacij strinjajo s stališči in zahtevami Iniciative zdravnikov, pa pri shodu ne bodo sodelovali, saj "da se na ulici išče populistične rešitve in izgublja resnost problema".

Iniciativa zdravnikov se predvsem zavzema za transparentno porabo sredstev v zdravstvenem sistemu, socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja, široko dostopen javni zdravstveni sistem in za ničelno toleranco korupcije v zdravstvu.

 
Komentarjev 3
  • mph 21:51 25.junij 2013.

    Kaj tudi tebe moti simbol upora proti nacistom & fašistom & domačim izdajalcem?

  • Kunaver 20:52 25.junij 2013.

    Hm, pa spet rdeče zvezde. Pa kaj je to, no? http://www.reporter.si/slovenija/rde%C4%8De-zvezde-tudi-na-shodu-za-ohranitev-javnega-zdravstva/17111

  • Šemefuky 10:24 25.junij 2013.

    Vsa čast iniciativi zdravnikov in njihovim udarnim posameznikom, ki se iskreno zavzemajo zaureditev stanja v zdravstvu. Pošteno bi bilo, da bi se uprli tudi zoper lastni sindikat Fides, ki je zagovarjal le zdravniške plače in privilegije, ki so tudi ...prikaži več del stroškov zdravstva. Še posebej nenormalne plače pa prjemajo razni predstojniki, ki so še poleg v raznih ambulantah aktivni, ali pa tisti, ki v službi pripravlj1ajo paciente za popoldansko zasebno prakso.Fides pa je organizacija ekstremnega egoizma in neupravičenega izsiljevanja.