Slovenija
14 ogledov

Bitka postaja krvava

Vlada naj umakne vse predloge, ki posegajo v status uslužbencev, zahtevajo sindi Žurnal24 main
Posedijevi. Po sprejetju novele v DZ uradna napoved stavke in začetek zbiranja podpisov za referendum.

Javni. Del sindikatov javnega sektorja bo jutri tudi uradno napovedal stavko ter vladi uradno predstavil stavkovne zahteve, med katerimi je izplačilo zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij 1. oktobra letos in 1. oktobra 2011.

Nazaj plačila za dežurstva. 
Med šestimi stavkovnimi zahtevami je tudi vrnitev plačil za položajni dodatek in dežurstva, črtanje v torek sprejete novele, ki spreminja kvorum, potreben za sprejemanje in spreminjanje kolektivne pogodbe in njenih dodatkov, ter umik vseh predlogov vlade, ki posegajo v status uslužbencev.

Trda pogajanja. 
"Vlada je že napovedala, da bo prišla z interventnim zakonom. Ne vemo, kaj bo v njem, lahko je tudi 11-odstotno znižanje plač. Zato pri stavkovnih zahtevah vztrajamo pri dogovorih, ki so z vlado bili sklenjeni. Stvar pogajanj med stavkovnim odborom in vlado pa je, da najdemo rešitve, s katerimi bomo oboji lahko živeli," pravi Janez Posedi, glavni pogajalec sindikatov, ki napovedujejo stavko.

Stavka bo potekala na delovnih mestih in ne bo nobenih demonstracij po mestu.
Dušan Miščevič, predsednik stavkovnega odbora

Referendum in veto
Na začetku prihodnjega tedna bodo Posedijevi začeli zbirati podpise za naknadni zakonodajni referendum. Državnemu svetu bodo predlagali tudi odložilni veto na novelo zakona, sprejeto v torek.

Oba postopka lahko vladi onemogočita zamrznitev plačne reforme. Če se vlada izplačilu tretje četrine, ki je predvidena za 1. oktober, ne bo mogla izogniti, napoveduje uveljavitev interventnega zakona.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.