Slovenija
263 ogledov

Bitka pri mrzli reki

Zemono, Rimski spektakel v Vipavski dolini
1/7
Žurnal24 main
Rimski spektakel v Vipavski dolini si je ogledalo 9000 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije.

Rimski spektakel v Vipavski dolini z adrenalinsko dirko rimskih kvadrig, spektakularnimi dvoboji gladiatorjev, predstavitvijo dogajanja v rimskem taboru in vrhuncem dogajanja – gledališko predstavo 394, ki uprizarja Bitko pri mrzli reki, je včeraj od popoldneva do poznih večernih ur ob vznožje Zemona pri Vipavi privabil okrog devet tisoč obiskovalcev od blizu in daleč.

Zmago odnesel Brutus iz Castre
Dogodek so že drugo leto zapored pripravili člani  Kulturno-izobraževalnega društva (KID) Teodozij iz Vrhpolja. Okrog petsto prostovoljcev je poskrbelo, da je prireditev tekla gladko in brez zapletov. Obiskovalcem, ki so vse do trde teme in naprej drli na prizorišče, je bila po komentarjih sodeč najbolj všeč dirka kvadrig. Zmago je odnesel Brutus iz Castre, ki se je s svojo vprego štirih konj brez večjih težav otresel zasledovalcev in svojo prednost iz kroga v krog le še povečeval. Sledile so borbe gladiatorjev v areni, ki so jih z največjim zanimanjem spremljali najmlajši gledalci. Za mašilo pred začetkom osrednjega dogodka, gledališkega spektakla 394, so poskrbeli tudi trebušna plesalka in bruhalci ognja oziroma ognjeni akrobati.

Usodna burja
Gledališka igra, v kateri so člani KID Teodozij uprizorili zgodovinsko Bitko pri Mrzli reki, ki je med vojsko krščanskega cesarja Teodozija in pogansko vojsko cesarja Evgenija potekala 5. in 6. septembra leta 394 ob vznožju Zemona, se je začela ob 22. uri. K zmagi Teodozijeve vojske naj bi takrat pripomogla vipavska burja, ki je preusmerila puščice poganskih vojakov nazaj v njih same. Bitka je odločilno vplivala na usodo velikega rimskega cesarstva in na uveljavitev krščanstva na tleh današnje Evrope ter na tok svetovne zgodovine nasploh.

Trud je bil poplačan

Vstopnine na prireditvi ni bilo, organizatorji pa so poskrbeli za prave rimske zlatnike, ki so bili edino plačilno sredstvo za hrano in pijačo v rimskih gostiščih na prizorišču in jih je bilo mogoče zamenjati za evre v razmerju 1 : 1. Člani KID Teodozij so za vaje, pripravo kostumov, opreme, ipd. za potrebe rimskega spektakla "žrtvovali" lepo število prostovoljnih ur, z odzivom občinstva pa so bili poplačani in čeprav so dogodek pripravili šele drugič zapored, je že postal ena najodmevnejših etnološko oz. turistično obarvanih prireditev v Vipavski dolini.

Prihodnje leto spektakla sicer ne bo, da si organizatorji nekoliko odpočijejo, glede na množico in vzdušje, ki je včeraj vladalo pod Zemonom, pa se Teodozijeva prostovoljna vojska iz Vrhpolja rimskemu spektaklu v letu 2012 najbrž ne bo mogla odpovedati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.