Slovenija
61 ogledov

Bitka z ognjem na Krasu: Na terenu še 230 gasilcev, helikopterji, letalo

Požar Bralka
Na območju kraškega roba pri Črnem Kalu, kjer že od nedelje gori, se še vedno pojavljajo nova požarna žarišča, ki pa jih gasilci obvladujejo, je pojasnil vodja intervencije Denis Slavec. Danes je na terenu 230 gasilcev, pred kratkim so se pridružili še helikopterji in letalo.

Ob pomoči Slovenske vojske bodo tako zdaj začeli z intenzivnim zalivanjem požarišč in gašenjem morebitnih novih požarov, je povedal Slavec.

Po njegovih besedah bo sicer mogoče bolj jasno sliko in oceno razvoja dogodkov podati po poldnevu.

Glede morebitnega vpoklica gasilnega letala Canadair pa je Slavec pojasnil, da ta možnost odpade, saj imajo tako Italijani kot Hrvati že svoje požare, sicer pa danes niti ne bi bilo potrebe za uporabo tovrstnega letala.

Profesionalni in prostovoljni gasilci se ob podpori Slovenske vojske z ognjem borijo že vse od nedelje popoldne. Požar, ki je izbruhnil ob železniški progi med Črnotičami in Zanigradom, je po dosedanjih ocenah zajel okoli 350 hektarjev zemljišč in je tako eden največjih požarov na tem območju.

Železniško progo med Divačo in Koprom so sicer ponovno odprli že v ponedeljek. Konec meseca naj bi se vodstvo Slovenskih železnic sicer sestalo z gasilci in domačini, da bi preučili uvedbo ukrepov za zmanjšanje požarne ogroženosti ob progi.

Požare bi preprečevali s požigi

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je medtem napovedal, da se bodo z vodstvom Slovenskih železnic sestali konec meseca in preučili možne ukrepe za zmanjšanje požarne ogroženosti.

Gašperšič je govoril tudi z direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki si je dopoldne tudi sam ogledal razmere, ter se pogovoril tako z gasilci kot s krajani. "Predvideno je, da se konec meseca ponovno sestanemo, da se predstavijo možno ukrepi," je v izjavi po srečanju z operativnim vodstvom gasilcev, ki sodelujejo v akciji, pojasnil minister.

Med možnimi ukrepi, ki bi prišli v poštev, je Gašperšič omenil preventivni požig rastja v sodelovanju z gasilci in vsaj na kritičnih mestih razširitev varnostnega območja ob železniški progi.

"Preverila se bo tudi možnost izgradnje protipožarnih zidov na najbolj ogroženih mestih," je dodal Gašperšič. Med možnimi ukrepi so tudi gasilski vagoni, ki bi lahko tovrstne požare preprečili že v startu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 06:24 10.avgust 2016.

    Požare bi preprečevali s požigi................pajade ! Celo Slovenijo zažgat ,potem pa narediti evropski Las Vegas sredi puščave ! Norci imajo nore sanje !