Slovenija
40 ogledov

Bitka za avtorstvo

Karl Filipčič bo pri dokazovanju, da je obnovljeni hotel iznakažen, izkoristil v Žurnal24 main
Hotel Terme. Arhitekt z vsemi pravnimi sredstvi nad prenovo, ki naj bi skazila njegovo izvirno arhitekturo.
Disciplinski postopek, ki je v tej zadevi v sklepni fazi, v ničemer ne zaščiti člana zbornice.
Zbornica za arhitekturo in prostor Republike Slovenije

"Sem avtor hotela Terme, zato ob brezobzirnih posegih v njegovo arhitekturo ne morem biti ravnodušen," se je ob prenovi hotela oglasil arhitekt Karl Filipčič, ki je skozi daljše obdobje sooblikoval razvoj Čateških toplic. "Fasade z venčnimi zidovi so porušene, to pa je skazilo prvotno podobo hotela in porušilo notranjo harmonijo," meni. "Investitor in arhitektka iz Regiona Brežice povsem ignorirata avtorske pravice, nastali spor pa rešuje odvetnik Marjan Černe, ki bo poskrbel, da ne bo popolne skazitve izvirne arhitekture," je napovedal.

S Termami Čatež je bil zaradi domnevnega kršenja avtorskih pravic na istem objektu v konfliktu že pred desetletjem, a je takrat sledila zunajsodna poravnava in so terme avtorju plačale odškodnino.

Avtorske pravice
Zakonodaja
. "Po veljavnem zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah lahko lastnik arhitekturni objekt, razen če je bil nagrajen na javnem natečaju, prosto predela, pri čemer mora upoštevati avtorjevo pravico do spoštovanja dela. Avtor ima namreč pravico, da se upre skazitvi ali drugemu posegu v svoje delo," so zakon razložili na uradu za intelektualno lastnino. Kodeks poklicne etike arhitektov in prostorskih načrtovalcev, ki ga je sprejela zbornica za arhitekturo, pa svojim članom dodatno nalaga spoštovanje do dela drugih arhitektov.

"Sodelovanje je odklonil"
"Investitor je Filipčiča povabil k oddaji ponudb za projektiranje prenove, a je sodelovanje odklonil," so povedali na Regionu Brežice, ki je zasnoval projektantske rešitve. "Te temeljijo na spoštovanju obstoječe arhitekture – nadzidava je le ponovitev etaž v enaki tlorisni zasnovi," so pojasnili. To so potrdili v Termah Čatež, kjer se glede obnove hotela sklicujejo na veljavni ureditveni načrt, ki je bil sprejet pred dobrimi desetimi leti. "Filipčičeva zavrnitev nas je presenetila, saj bi njegovo sodelovanje zagotavljalo nadaljevanje duha osnovne ideje," pravijo v Termah. Glede omenjene sodne poravnave so dodali, da je temeljila na drugačnem dejanskem stanju ter na tedaj veljavnem zakonu o avtorskih in sorodnih pravicah, pri katerem je bilo potrebno soglasje avtorja.

Ignoranca, nato povabilo
"Več kot leto pred razpisom za projektiranje sem upravi term pisno ponudil sodelovanje pri širitvi hotelskih kapacitet, pa nisem dobil nobenega odgovora," je povedal Filipčič. Potrdil pa je, da so terme avgusta 2008 projektantskim organizacijam poslale razpis glede obnove hotela. "Ponudbe nisem oddal, ker nisem soglašal s posegi v moje avtorsko delo, ki so bili zahtevani v Zasnovah projektne naloge prenove hotela Terme," je navedel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.